Home Новини 7 млн. и 200 за рекламата на българското председателство

7 млн. и 200 за рекламата на българското председателство

44
0
SHARE

 

1 млн. за сувенири, сред които ВИП-подаръци като шалове и вратовръзки, наред с тефтери, химикали и прочие, 5 млн. за популяризиране на председателството на България в рамките на страната и още 2.4 млн. за същата дейност, само че по света, това предвижда Комуникационната стратегия, предложена от служебния премиер Деница Златева. Според нея този бюджет е твърде скромен, особено ако се сравни с похарчените за същата дейност от Словакия – 445 000. Над 1 милион ще се платят за изработка на външна реклама.

100 000 лв. ще струва изработването на изцяло нов интернет-портал, а 250 000 лв. са предвидени за изработването на видео и аудио клипове. Хората от бранша знаят добре какво се крие зад тези цифри.

Големият въпрос е и кой ще спечели обществените поръчки, които в България отдавна са синоним на „мафия“.

Да припомним, че България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г. – в „тройката“ Естония – България – Австрия. След това Председателството ще се поеме от „тройката“ Румъния – Финландия – Хърватия.

http://www.eu2018bg.bg/

7 265 000 лв. ще струва на бюджета рекламата на българското председателство на  Европейския съюз, съобщава БГНЕС в четвърък, цитирайки приетата от служебното правителство Комуникационна стратегия на председателството, предложена от ресорния служебен вицепремиер Деница Златева.

Близо 5 млн. лв. от средствата са за популяризиране на европредседателството в страната, а 2.4 млн. ще отидат за дейности по света. Националният център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС трябва всеки момент да обяви обществена поръчка за изработването на сувенири. Предвиденият бюджет е точно 1 млн. лв.

“Всяко председателство изработва специални подаръци в няколко категории – за VIP, висши служители, журналисти, целта на които е да популяризират ротационното председателство. Задължителни са например дамските шалове и мъжките вратовръзки с логото на председателството. В дейността влизат печатните материали за България и Председателството, тефтери, химикалки, папки и т.н. Общият брой на подаръците, сувенирите и рекламните материали за Председателството на Словакия надхвърля 445 000”, се посочва в Комуникационната стратегия.

1.1 млн. лв. ще излезе изработката на външната реклама – билбордове, транспаранти, които ще бъдат разположени на Летище “София”, по фасадите на избрани сгради в София, както и за външно брандиране на НДК, Дом №2 на Резиденция “Бояна” и други. Обществената поръчка също трябва да се обяви в близките дни.

Държавата е приготвила още поне 375 000 лв., които ще плати на фирми, които са собственици на рекламните съоръжения. Общо 950 000 лв. ще плати държавата за закупуване на програмно време в “националните електронни медии и регионални медии с най-голяма аудитория”, в които ще се проведе информационна кампания за ролята на България като страна – председател и за приоритетите на българското председателство.

Половин милион лева са предвидени за публикуването на рекламни банери и карета в интернет и печатни медии, създаване на специализирани рубрики и предавания. Обществената поръчка за избор на медиите трябва да се обяви през месец септември т.г.

100 000 лв. ще струва изработването на изцяло нов интернет-портал, а 250 000 лв. са предвидени за изработването на видео и аудио клипове, както и на документален филм за председателството. 460 000 лв. държавата ще плати за провеждане на публични събития на неправителствени организации, общини и студентски организации, социологически проучвания и обучения на журналисти.

Извън тези близо 5 млн. лв., още 2.4 млн. лв. са предвидени за комуникационни дейности в чужбина през 2017 и 2018 г. Парите се предоставят на Министерство на външните работи, на Дипломатическия институт, на Държавния културен институт, както и на български посолства.

Почти половината от средствата ще отидат за 110 събития в страни членки на ЕС и Европейското икономическо пространство. Българското председателство на Европейския съюз ще се рекламира с осем събития в Русия, които е предвидено да се проведат през 2018 г. и ще струват точно 128 000 лв.

В държави от Западните Балкани е предвидено провеждането на 40 събития и разходване на над четвърт милион лева. 416 000 лв. са предвидени на 30 събития в държави от Азия и Близкия Изток. Дипломатическите представителства в Северна и Южна Америка ще получат над 200 000 лв. за провеждането на 15 мероприятия. Дори в Африка и Австралия ще има събития – общо 15, които ще струват на бюджета 55 000 лв.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here