Home Новини СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ

141 години от избухване на Априлското въстание

558
0
SHARE

На 20-ти април (по стар стил) 1876 година избухва Априлското въстание в Копривщица. Подготвено в разстояние на едва една-две седмици, с което се обяснява и неговия военен неуспех. Въпреки това обаче то постига друга своя цел – отзвук в Западна Европа и Русия, което в последна сметка две години по-късно завършва с освобождението на България от Османската империя.

Първият изстрел по време на въстанието е направен от Калъчевия мост в Копривщица. По това време на територията на България има 30 османски гарнизона.

30 хиляди са жертвите от това въстание, според българските исторически документи. Според руския консул в Одрин – Алексей Церетелев, около 200 села с население над 75 хиляди души са разрушени, една част от хората са убити, а други прогонени. Тази жестокост на извършените зверства дава отзвук в Европа и води до провеждането на Цариградската конференция – първото международно признание на правото на българите да имат своя държава. Отказът на Османската империя да осъществи решенията от тази среща води до Руско-Турската война.

Поклон пред делото на всички българи!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here