Home Новини Централна гара Мюнхен ще бъде разрушена

Централна гара Мюнхен ще бъде разрушена

2024
1
SHARE

След като в началото на тази година затвори и новата Пинакотека за дълъг ремонт, който вероятно ще продължи 6 години, гарата в Мюнхен също се готви за основен ремонт.

Причината е, че в сегашния си вид тя се оказва недостатъчно за пътникопотока, който се доближава до половин милион дневно.

Днес, 6-и май, в 12 ч. залата за билети ще бъде затворена. Без излишни церемонии и фанфари. Така една от емблемите на града, която съществува вече 66 години ще бъде вече история. В патетичен материал и с доза известна носталгия Süddeutsche Zeitung припомня за основните и най-важни места на гарата за пътуващите, които средно на ден са около 450 хиляди души.

Медията информира още и за това какъв е новият план –
над нивото на земята ще бъде изградена модерна жп гара по проект на офиса на архитектите Auer Weber, който ще отговори на бъдещото развитие на трафика. С втората линия на метрот, планирано от град Мюнхен, се очаква новата линия U 9 да бъде значително по-голяма.

Какви ограничения ще има на централната гара?

Мнозина от преминаващите тук всеки ден ще се наложи да обикалят малко повече. Така например всеки, който използва линиите от метрото U 1 и U 2, няма да може да скъси маршрута както досега през залата за билети. Стълбата, където някога е бил магазин на ФК Байерн и аптеката ще бъдат премахнати.

Но тъй като това е Германия хаос едва ли ще настане – всички нови маршрути на преминаване ще бъдат указани с пътни знаци.

Любопитните и заинтересовани посетители пък ще могат да гледат по-нататъшните строителни работи през прозорец.

Този ремонт вероятно обаче ще се окаже неприятен за велосипедистите, тъй като заради строителните работи досегашните 1000 места за паркиране на колелета ще бъдат редуцирани до 122. Според Süddeutsche Zeitung възможно е това да доведе до напрежение с пешеходците, тъй като колоездачите ще бъдат принудени да си оставят возилата на случайни места.

През юни на Bahnhofplatz ще бъде издигната ограда с висока шумова изолация от четири метра. През юли е планирано началото на разрушителните работи и се очаква да приключи през октомври. В края на 2019 г. следва да започне строителството. Първоначално строителните работници ще създадат така наречените диафрагмени стени, върху които по-късно ще се постави бетонен капак. Тази конструкция на капака е предназначена да намали тежестта на шума и мръсотията. Под това покритие работниците ще копаят още около 40 метра в дълбочина. През 2026 г. следва да се завърши втората магистрална линия Мюнхен S-Bahn и сградата за достъп на главната станция, така нареченото ядро.

Кога ще бъде готова новата централна гара?

Строителните работи ще отнемат две години повече от планираното, т.е. до 2028 г. Новата зала ще бъде висока 35 метра и ще има седем етажа и ще включва сервизен център, ресторанти и офиси. С дохода от наеми железопътният транспорт иска да възстанови част от разходите за строителство. Железопътният транспорт все още е в графика си. Въпреки това може да се окаже, че плановете за нова U 9, която също трябва да спре на главната станция, удължават работата.

информация и снимки:

https://www.sueddeutsche.de/muenchen/hauptbahnhof-sperrung-abriss-neubau-ueberblick-1.4430392

Още в рубриката:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here