Home Консулт Тръгвате на път – не забравяйте винетката!

Тръгвате на път – не забравяйте винетката!

5820
0
SHARE
Austrian highway
Камери следят шофирането в Австрия изключително стриктно. Превишението дори и с 5 км. се наказва с глоба
фото: Инфо-Портал Бг

В разгара на лятото сме. Европейските магистрали са изключително натоварени още от месец юни. Причината е тривиална – време е за отпуски. И тази година както подобава хиляди ще напуснат с колите си от Холандия, Белгия, Франция, Германия и Австрия, за да се приберат в родна Турция.

11 държави в Европа имат напълно безплатна пътна инфраструктура, за която не се начисляват нито такси, нито има въведени винетки. Сред тях са Малта, Люксембург, Финландия, Лихтенщайн, Монако, Босна и Херцеговина.

В бързината понякога шофьорите забравят за плащането на винетка в съответната държава. Така например премниването през седем държави става със стикери и това са: Австрия, Унгария, Словения, Словакия, Румъния, Чехия. Винетка се поставя и в България. Наред с това Австрия таксува допълнително за преминаването през Караванкен-тунел. Такса на австрийците се заплаща и при влизането от Германия към Италия.

В 12 държави в Европа се плащат магистрални такси. Обикновено това е решено, чрез бариерен пункт.

В Германия пътуването на леки коли е безплатно, такса се начислява само на камиони над 12 тона. Магистралите в цяла Италия са платени и колкото по-дълго е изминатото трасе, съответно таксата би могла да бъде по-ниска от тази за по-къса отсечка. Конкретен пример – влизането през Бренер до Тренто (142 км.) ще ви струва повече, отколкото пътуването от Бренер до Верона (237 км.).

Частично платени са и гръцките магистрали.

Едни от най-ниските такси са за пътищата в Сърбия.

Магистралите в Хърватска също са платени, но могат да бъдат избегнати по вътрешната инфраструктура.

Глобата за шофиране без винетка в Унгария е 119.28 евро. Ако не бъде платена в 60-дневен срок тя скача до 269 евро.

камери следят за шофирането без винетка в Унгария

В Австрия нарушителите с леки автомобили без винетка също ще платят 120 евро глоба, а за камиони – 3000 евро.

Освен непосредствено преди границата винетки могат да се закупят онлайн тук .

В Холандия пътна такса се плаща само за тунела Вестершелдетунел, под Западна Шелда, който свързва Белгия и западната част на Холандия. Той е най-дългият в страната – почти 7 км. (6,8km).

За товарните автомобили

Пътни такси за превозни средства над 12 тона се начисляват в Холандия, Люксембург, Дания и Швеция. При използване на магистрали и магистрали в тези страни се изисква плащане на таксата Eurovignette – дори ако превозно средство кара само в една от тях.

Системата Eurovignette е изцяло електронна – превозното средство се записва в базата данни за периода на пътуване. Не е необходимо да се съхранява копие от разписката, която е била отпечатана онлайн след покупка. Валидността на винетката е ограничена до един ден, една седмица, един месец или една година. Всички клиенти на Eurowag могат да закупят винетка онлайн директно през портала, а след това не е необходимо допълнително активиране.

Преди да предприемете пътуване в Европа най-добре е предварително да проверите какви са правилата в съответната страна на този адрес:

http://www.vinetki.eu/

източник: https://praxistipps.chip.de/fahren-ohne-vignette-in-oesterreich-strafe-bussgeld-und-folgen_100128

фото: Travel Tyrol

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here