Home Новини София по-скъпа и от Букурещ, и от Белград

София по-скъпа и от Букурещ, и от Белград

83
0
SHARE

Това показват данните на статистическия индекс Numbeo за най-скъпите градове за живот в света

Според изследването София заема 297-мо по разходи за живот от изследваните над 440 места в света в графата скъпи градове. Варна е на 333-та позиция, Пловдив – на 339-а, а Бургас – на 358-ма.

Изчислено е, че за живот в София на един човек, който не плаща наем, са му необходими 870.47 лв. на месец. Съответно разходите за четиричленно семейство са още по-високи – 3 055.31 лв. на месец, отново без да се включва наем.

Как се изчислява индексът на разходите за живот?

На базата на цени в магазини и ресторанти, транспортни тарифи, сметки за комунални услуги и не на последно място покупателната способност на местното население.

В сравнение със София няколко други балкански столици са малко под нея в класацията. Например Букурещ (Румъния) е на 304 място, Белград (Сърбия) – на 308, Тирана (Албания) – на 314, следвана от Сараево (БиХ) на 315.

Първата позиция очаквано е за Цюрих, Швейцария, който е най-скъпия град за живеене в тазгодишната класация. Оказва се, че в челната петорка местата са разпределени между швейцарски градове. След Цюрих са Базел, Лозана, Женева и Берн. 

В челните 10 влизат Ставангер, Осло и Трондхайм (Норвегия), Рейкявик (Исландия) и Берген (Норвегия). На последните места пък са Карачи и Исламабад (Пакистан) и няколко индийски градове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here