Home Интересно Русенската сграда, която вдъхнови лего-конструктор

Русенската сграда, която вдъхнови лего-конструктор

364
0
SHARE

Една от емблематични сгради в Русе е Доходното здание. Тя е дом и на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“. Символът на града преди две години вдъхнови холандец, работещ под псевдонима Utanapishtim,  който я възпроизведе в мини-кубчета от марката Thomasio, ArchBrick.

Самият той описва зданието като „едно от най-зашеметяващите във визуално отношение сгради, които е срещал.“ По думите му: „Всеки квадратен сантиметър е покрит с невероятни детайли.“

Каква е историята на сградата?

Тя е собственост на френския фабрикант Андрея Тюрийо. Построена е през 1897 година от италианския архитект Нино Росети. 

През 1902 г. братя Равенски от Тетевен  купуват имота и на приземния етаж правят сладкарница „Тетевен“, която просъществува до началото на 90-те години на ХХ век. На горните етажи разположили „Гранд Хотел Тетевен“.

Знаем, че след Освобождението, през 1878 г., Русе се превръща в най-големия град и икономически център в Княжество България. Жителите му се обединяват около идеята за сграда, която да е обединителен културен център и в същото време наемите на търговските помещения и казиното да носят приходи в полза на русенските училища.

На 11 октомври през 1896 г. Русенският общински съвет взема решение да се отпусне терен за театрална сграда в центъра на града и обявява конкурс за нейния проект. Победител е виенският архитект Петер Паул Бранк, проектирал сгради в Чехия, Словения и Румъния.

Фасадата на сградата е в стил неокласицизъм, а декоративните елементи по нея са традиционни за Европейската архитектура на 19-ти век.

Доходното здание се счита за архитектурен образец по онова време и не само заради тази сграда Русе е наричан „малката Виена“.

Седемте фигури, които се извисяват от покрива на Доходното здание, символизират изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа.

Най-отгоре е статуята на Меркурий – символът на търговията.

Teteven Hotel in Russe
Руенската сграда – в каталога на фирмата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here