Home Новини Само двама от нападателите в Барселона са в ареста

Само двама от нападателите в Барселона са в ареста

132
0
SHARE

Продължава разследването на атаката от миналата седмица, при която загинаха 15 души, а над 130 бяха ранени. Каталунската полиция претърсва обекти в Рипол и Вилфранка, издирват се още лица, за които има предположение, че са замесени. По случая има задържани четирима – Дрис Укабир, Мохамед Аала, Мохамед Хули Шемлал и Сахал ал Кариб, но се смята, че терористичната клетка е била от 12 души. Двама от тях са обвинени в принадлежност към терористична група и терористични убийства. Третият замесен Мохамед Аяла, е арестуван, защото е собственик на автомобила Ауди А3, използван за атаката в Камбрилс. Той също е обвинен в принадлежност към терористична организация, но е пуснат на свобода под контрола на полицията, тъй като засега няма други улики, въз основа на които да остане в ареста. Четвъртият задържан мароканецът Салх ел Кариб е притежавал интернет кафе в Рипол, където са живеели повечето членове на терористичната клетка. Решението му за задържане в ареста ще се вземе до три дни.

Шофьорът на вана, който успя да избяга – Юнес Абуяакуб, е ликвидиран.

Терористите признаха, че са готвели много по-голяма атака, като мишената е трябвало да бъде базиликата „Саграда Фамилия“.

Успоредно с това властите в Мароко са арестували още двама по подозрение във връзки с извършителите. Единият е 28-годишен, задържан в Надор, живял е 12 години в Барселона, заподозрян във връзки с Ислямска държава както и в подготовка на нападение срещу испанското посолство в Рабат. Вторият е задържан в град, близо до границата на Мароко с Алжир. Живял е в Рипол.

фото: Tagesspiegel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here