Home Да пътешестваме Просто Венеция – накратко

Просто Венеция – накратко

465
3
SHARE

Венеция е един от малкото градове в света, които се „борят“ с туристите. По тази причина властите създават различни правила и налагат сериозни глоби в хиляди евро. Добре е да знаете, че последните рестрикции забраняват носенето на храна от вкъщи и храненето по мостове и тротоари.

Общината също така забрани и използването на велосипеди и електрическите возила на две колела. За да се избегнат масовите тълпи в месеците, в които буквално гъмжи от туристи, ще бъде затваряна централната спирка на Сан Марко, а туристите ще бъдат пренасочвани през други входове на града. И още интересни факти:

  • Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
  • Основите на повечето венециански къщи са алпийска лиственица – дървесина, която е устойчива на влага
  • Кале Вариско във Венеция е най-тясната улица – едва 53 см., което прави невъзможно разминаването на двама души
  • Във Венеция има общо 417 надводни съоръжения – по-голямата част (300), са направени от камък, 57 – от дърво и 60 – от ковано желязо. 72 моста са собственост на частни лица.

  • всеки път, когато пресичате мост, вие минавате от един остров на друг
  • интернационалните думи в света, които произхождат от местния „венеицано“ диалект са: лагуна, гето, арсенал, гондола, лазарет, карантина и регата
  • названието „гондола“ произлиза от гръцката дума „кунтела“ и означава малка лодка

  • гондолите във Венеция се използват повече от 10 века. Годишно се издават само 3-4 лиценза за управление и за да получат свидетелство за гондолиер, кандидатите трябва да преминат курс на обучение, последван от строг изпит. Според венецианското право само мъже, родени във Венеция могат да упражянат професията. Една гондола тежи приблизително 400 кг.
  • гондолите в града са точно 425 и всички водачи са длъжни да спазват определени правила на движения и знаци; например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. И само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.

  • храненето на гълъби също се наказва с глоба, единственото място където е разрешено това е площад Сан Марко. Както при гондолите и тук този бизнес е под строг контрол. Лицензите за продажба на семена се издават от властите и се предават от поколение на поколение в рамките на едно семейство

  • Венецианският карнавал се провежда преди 40-дневния Великденски пост. Още в миналото маските буквално рушели всички задръжки и бариери. Благодарение на тях можели да общуват хора от различни социални прослойки или пък такива, които имали вражди по между си
  • „Мъртвата лагуна“ на Венеция – намира се край о. Торчело и днес там въпреки мрачното й минало, все още живеят десетки смели рибари. Наречена е така, тъй като преди няколко столетия на острова се разразила епидемия от малария и повечето венецианци го напуснали, за да оцелеят.
  • Композиторът Антонио Вивалди, откривателят-изследовател Марко Поло и Джакомо Казанова са родени във Венеция
  • От XVII век, когато художникът Джовани Антонио Канал, познат под името Каналето, е рисувал своите знаменити картини, нивото на водата в Адриатика се е вдигнало с 80 см., а Венеция само в миналия XX век е потънала с 27 см.

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още за Италия в рубриката ни Култура и Туризъм:

Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръстител

Градът на Галилео Галилей и Свети Антонио – Падуа

Триест – извън блясъка на прожекторите

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here