Home Българските места Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръстител

Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръстител

1349
5
SHARE

Готови ли сте за любов? Пламенна, страстна, разкъсваща, поглъщаща… достойна да бъде описана от най-великия разказвач?!?

Днес ще се пренесем във Верона – едно място, превърнало се в символ на любовта и романтиката, макар и те да са по-скоро митологична реклама, отколкото действителна реалност!

  • Знаете ли, че виното Бардолино се прави от веронските монаси?
  • Знаете ли, че точно във Верона се пресичат древните пътища – Виа Галика, Виа Клавдия Августа и Виа Постумия?
  • И още – 9 века след създаването си, Верона е независим град-република, който се управлява от фамилията Скалигери.

Ето и още четири не толкова известни факта:

  1. градът е основан в пределите на Римската империя през 4 век пр.Христа,
  2. Верона е разположен на брега на река Адидже, а със своите 410 км. дължина тя е втората по дължина в Италия след р. По
  3. В продължение на повече от три века Верона е част от Венецианската република
  4. В църквата „Санта Мария ин Органо“ се намира един от най-старите органи в Италия /1506г./.

Българските следи:

  • Във Верона е роден първият български княз Александър I Батенберг;
  • В базиликата „Санта Мария ин Органо“, се намира фреската на Франческо Мороне от 1505 г. с надпис: „Bulgarus Bulgarorum rex ad fidem cum sua gente conversus“, което в превод означава: „Болгарис (Богорис) цар на Българите с вяра обърна своя народ“. Св. Цар Борис І Покръстител, вече отказал се от короната, е изобразен в бели одежди като бенедиктински монах с двама видни благородници, също станали монаси. Друг подобен стенопис има в манастира „Свети Яков“ в Понтида. На него цар Борис е нарисуван в черни монашески одежди на Бенедиктинския орден.

Безспорно обаче е, че Верона се свързва на първо място с прочутата къща от трагедията на Шекспир „Ромео и Жулиета“, въпреки че историческите средновековни сгради, както и архитектура в стил барок и готика, са основание градът да е част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Какво да видите във Верона?

Крепостта Кастелвекио и мостът Скалиджеро над река Адидже (Castelvecchio, Ponte Scaligero).

Това е истинска защитна крепост, чийто стени е трябвало да пазят града от враговете на фамилиите Сфорца, Гонзага, венецианците, а така също и да предоставят защитен коридор към Тирол в случай на опасност.  Кастелвекио е построена през периода 1354 – 1376 г. по замисълa на владетеля на Верона от фамилията Скалиджери – Кангранде II дела Скала. Днес там се намира „Музей Кастелвекио“, където в 29 зали могат да се видят картини и скулптури на творци от периода 14 – 18 век, а също оръжия и други интересни колекции.

Арена ди Верона (Arena di Verona) на площад Бра – изградена е преди почти 2000 години!

Това е третият по големина амфитеатър след Колизеума в Рим и амфитеатърът в Капуа. Тук са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири, а публиката през античността е достигала до 25 000 души. За жалост оригиналният първи кръг от фасадата почти изцяло е разрушен от земетресение през 1117 г. По-късно, в епохата на Ренесанса, са направени първите опити амфитеатърът да възстанови античното си предназначение и да бъде отново място за представления.

През ХХ век (вече над един век) амфитеатърът се превръща в място на провеждане на прочутия оперен фестивал във Верона, който е създаден по случай рождения ден на Джузепе Верди, а с годините се е превърнал в едно от най-значимите летни музикални събития в Европа.

На Арена ди Верона са пели Гена Димитрова, Николай Гуяров и Райна Кабаиванска. Около 500 хиляди гости всяка година са част от музикалните събития на амфитеатъра.

Площад Ербе (Piazza delle Erbe) – има славата на един от най-живописните площади в цяла Италия. Намира се в историческия център на града и е построен на мястото на стар римски форум.

В момента на площада има постоянен пазар.

В северната му част е мраморната колона с лъва на Сан Марко – символ на Венецианската република, от която Верона е била част. 

Фонтанът в средата датира от 1368 г., а римската статуя „Мадоната на Верона“, е изработена още през 4-ти век.

Някои от сградите, разположени на площад Ербе са от началото на 14-ти век – сред тях са сградата на Търговската гилдия (Domus Mercatorum) или часовниковата кула Гардело (Torre del Gardello).

На площад Ербе е разположен и дворецът Мафей (Palazzo Maffei), чието строителство започва през 15 век, но е завършено два века по-късно. Самата фасада се отличава със специфични орнаменти, а на върха й са поставени шест изящни статуи на древноримски богове.

Над площад Ербе се извисява кулата Ламберти, издигната от фамилия Ламберти като символ на тяхната власт и благосъстояние. Със своите 83 метра тя е най-високата сграда в целия град. Строежът и започва 1172 година, но е завършена няколко века по-късно – чак през 1463 година. Кулата е с 2 камбани – „Rengo“ и „Marangona“, които са известявали жителите на града по различни поводи.

Любопитен факт е, че през Средновековието във Верона е имало много подобни кули, но малко от тях са запазени.

Площад Синьори (Piazza dei Signori), всъщност почти се слива с площад Ербе. Тук са разположени съдът, както и много други администрастивни сгради, сред които старото Кметство. Неговите основи се полагат през 1192 г., но е реконструирано на няколко пъти. В центъра на иначе малкия площад, е статуята на Данте Алигиери,  издигната през 1865 г., заради която той неформално е известен и като Площада на Данте.

Къщата на Жулиета, на улица Via Capello №23, се намира в непосредствена близост до площад Ербе. Във вътрешния двор на имота е прочутият балкон, от който Жулиета се е виждала с Ромео, както и бронзовата скулптура на Жулиета. Безспорно Шекспировата творба е тази, която е донесла световна слава на града и му е дала ореола на един от най-роматичните градове. Истината е, че в крайна сметка писателят никога не е бил във Верона, нито пък неговите герои имат някаква връзка с Верона. Самата къща датира наистина от XIII век, в готически стил е и е била собственост на рода Капулети. Така сниманият от стотици туристи балкон в миналото дори не е съществувал. Той е достроен през 30-ти години на ХХ век. Въпреки това обаче къщата се превръща в „световен туристически продукт“, който конкурира останалите забележителности във Верона.

Базиликата „Сан Зено Маджоре“ е построена през 5-ти век, за да пази мощите на Свети Зенон, който се смята за покровител на града. Макар да е роден в Африка, на него се дължи задлугата за просветяването на Верона в Християнството. „Сан Зено“ също става жертва на земетресение, но базиликата е възстановена изцяло около 1117-1120 във вида, в който е и днес. Сградата е в романски стил и се смята за най-красивата в цяла северна Италия. Фреските са от 13-14 век, а олтарът е с „Триптиха“ на Андреа Мантеня. В духа на Шекспировите образи – тук е било мястото за венчавка на Ромео и Жулиета.

И още от Верона:

От река Адидже се открива невероятна гледка към Santuario Madonna Di Lourdes.

Във Верона се намира и замъкът  Castelvecchio, където се помещава Museo d’Arte Civico – съдържа експонати на приложното изкуство и картинна галерия с творби от 15-16-ти век.

На малко повече от 20 км пък е разположен още един дворец – Соаве – типична военна крепост, построена за защита от унгарските нападения.

авторски снимки и текст: Димитрина Пандурова

Още в рубриката: 

Италия

Доломитите – италианското очарование на севера

Дестинация „Милано“

Градът на Галилео Галилей и Свети Антонио – Падуа

Триест – извън блясъка на прожекторите

Венецианската лагуна и нейните тайни места

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

Просто Венеция – накратко

 

5 COMMENTS

  1. Доломитите – италианското очарование на севера | Info-PortalBG

    […] Верона – градът на любовта… или на Борис I Покръст… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here