Home Новини По последни данни 85 % от образованите българи напускат страната

По последни данни 85 % от образованите българи напускат страната

304
0
SHARE

Българи с т.нар. професии на бъдещето – инженери, IT специалисти, медицински сестри, доктори, учители… образовани, до 38 години – такъв е профилът на хората, които напускат страната. Процентът е повече от стряскащ – 85 на 100, поне това са данните на българския евродепутат Момчил Неков. Именно той предлага и доклад за Нова европейска програма за умения, който беше приет с голямо мнозинство в ЕП. Основната цел на програмата е да повиши уменията и квалификациите на европейските граждани от една страна, от друга да намери начините за спиране на „изтичането на мозъци“ и от трета да се справи с безработицата. Според евродепутата България трябва да отчете новите потребности на пазара на труда по региони, а след това да промени професионалното си образование.

По информация на Синдиката на българските. учители в момента заради недостиг на кадри в образованието има около 3000 учители, без педагогическо образование, а още 5500 пенсионирани учители продължават да работят.

Да припомним още от статистиката – към края на миналата година България е 7.1 милиона, което в сравнение с 2015 години означава, че населението е намаляло с 52 хиляди души. Пак за 2016 година 9 хиляди сънародници са се завърнали обратно от чужбина, а 12 000 имигранти са избрали да останат да живеят на българска земя.

фото: dw.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here