Home Малко известни факти Остатъци от изгубен континент под Европа

Остатъци от изгубен континент под Европа

115
0
SHARE

Оказва се, че на повърхността в различни страни в Европа има остатъци от древния континент Голяма Адрия

Разкритията, които бяха направени от международен екип от геолози и бяха съобщени от списание Science.

С помощта на модел специалистите са успели да реконструират историята на огромния масив, за който смятат, че се е появил преди около четвърд милиард години.

За съществуването на Голяма Адрия се говори отдавна, а повод са намерените различни варовици и други скали в планинските хребети на Южна Европа, които доказват, че те са от древен континент.

Как се е появила Голяма Адрия?

Тя се е отделила от суперконтинента Гондвана, който е включвал в себе си съвременна Африка, Южна Америка, Австралия, Антарктида, Индийски субконтинент и Арабски полуостров, а това е било преди около 240 млн. години.

С времето новият континент е започнал бавно с по няколко сантиметра да се движи на север. По онова време до голяма степен той е бил покрит с плитки тропически морета, в които активно седименти бавно се превръщат в скали. Сухопътната му територия е била с размер като на Гренландия.

По-късно – някъде преди 120-100 млн. години, Голяма Адрия се е сблъскала с това, което днес представлява Европа. Като резултат се е разпаднала на парчета и е отишла под Европа. Скалите й са разпръснати в повече от 30 страни, в пластовете от Испания до Иран и това прави както тяхното събиране, така и тяхното проучване трудно за учените.

фото и източник: https://www.livescience.com/ancient-lost-continent-beneath-europe.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here