Home Спорт Димитър Бербатов приключва с футбола

Димитър Бербатов приключва с футбола

119
0
SHARE

Той е 7 пъти футболист на годината, единственият българин, играл в Манчастер Юнайтед

В своята кариера българският нападател има 273 гола в 614 мача общо. През сезон 2011/2012 стана също голмайстор на Висшата лига в Англия, разделяйки първото място с Карлос Тевес. След това Бербатов игра един финал в Шампионска лига с Байер Леверкузен и още един с Манчестър Юнайтед,

48 попадения в 78 срещи – това е резултатът на благоевградчанина за българския национален отбор, а с тези постижения той се нарежда първи като най-резултатния играч, носел някога фланелката с трибагреника.

Българският спортист влезе и в топ 10 на най-скъпите играчи след като Манчестър Юнайтед плати на Тотнъм 30 млн. 750 хиляди паунда.

Кариерата на българския футболист започва през 1991 г. в юношеския отбор на Пирин Благоевград. След това продължава в мъжия отбор на ЦСКА София. Оттам нататък всичко се развива стремглаво нагоре – Байер Леверкузен, Тотнъм и по-късно Манчестър Юнайтед. Играе също във Фулъм и Монако. Два пъти печели титлата в Английската висша лига с Манчестър Юнайтед и споделена златна обувка за най-добър реализатор в първенството.

Димитър Бербатов, с прякор Бербо, е роден в Благоевград през 1981 г. Още по време на активната си кариера създава и едноименна фондация, която има за цел да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света.

фото: Mediapool

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here