Home Новини Оглавихме още една класация – по жертви на пътя

Оглавихме още една класация – по жертви на пътя

52
0
SHARE

Балканските пътища се оказват най-смъртоносните в ЕС

По тях шофират и най-неразумните водачи, показва проучване на Евростат.

България държи първото място по загинали след удар между леки автомобили. Румъния оглавява класацията на пешеходците, жертви на пътен травматизъм, а Гърция също е първенец, но с най-много загинали мотоциклетисти.

И все пак се наблюдава трайна тенденция за намаляване на пътните произшествия с фатален край. Ако преди 12 години по европейските пътища са загинали 43 хиляди души, то жертвите сега са 25 хиляди.

Ето и още данни от статистиката на европейската служба.

През 2016 г. в България са регистрирани 64 жертви на пътя на 1 млн. жители. На другия полюс е Малта – 11 загинали на същия брой население. Средното ниво за ЕС е 23-ма души.

Румъния също има висока е смъртност и тя е при пешеходците, ударени от автомобил – 37 жертви на 1 милион души. По този показател най-нисък брой жертви се регистра в Дания – трима пешеходци на 1 милион души.

Румъния държи още едно челно място и то е по брой на загиналите колоездачи при пътнотранспортни инциденти – 10 смъртни случая на 1 млн. В страни като Кипър и Люксембург няма нито един починал при подобно произшествие.

Ако сте решили да тръгнете за Гърция с мотор, добре е да знаете, че южната ни съседка е лидер по смъртни случаи на мотористи – 20 смъртни случая на 1 млн. жители.

Оказва се, че в тази класация ние, заедно с Естония сме на дъното – без нито една жертва.

източник: Евростат

автор: Инфо-Портал Бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here