Home На световната сцена Нежният глас на цигулката – пловдивчанката Таня Тингарова

Нежният глас на цигулката – пловдивчанката Таня Тингарова

1564
0
SHARE
Таня Тингарова на плажа под звуците на Хаус музика и електрическа цигулка

Няма начин да чуете нейно изпълнение и да останете безразличен. Нейната музика грабва, хваща те и не те пуска.

Тя вече е известна в чужбина – има успешна кариера на цигулар извън България. Завършва State University of New York at Stony Brook с пълна стипения, но преди да стигне дотук само на 14 години печели пълна също стипендия в частна академия по изкуствата: Idyllwild Arts Academy, California, а така тя е едно от няколкото одобрени деца.

Таня Тингарова за читателите на Инфо-Портал БГ

  • Имате ли усещането, че за един българин е по-лесно да успее в чужбина, отколкото в България?

Смятам, че когато един човек е достатъчно добър в професията си и има нужните качества като находчивост, упоритост и прозорливост да намери правилната ниша, то той би бил успешен навсякъде.

  • С много творци се е случвало – забелязват ги в САЩ, Азия, дори и в Европа и някак си тогава в България осъзнават „аха, този е успял…“ и го „налазват“ всички медии, ако мога да използвам този журналистически жаргон от родния медиен речник?

Факторът „чужбина“ за българина винаги е било понятие, което придава стойност и валидира  постижения, гледни точки, начин на живот. Не е случайна и поговорката: „Никой пророк не е приет в собствения си дом.” Това може би е общоприета човешка нагласа. Важното е друго – доколкото е възможно, чрез медийно отразяване (като това интервю например) да се фокусира вниманието върху хора в България, които не престават да се трудят – не само в областта на изкуството – и това да послужи за пример и мотивация за всеки човек с идеи и талант.

Таня експерементира звученето на любимата цигулка в пещера
  • Каква е цената на успеха – лишения, воля, работа или?

Успехът в конкретния пример с моя инструмент изисква изключително много воля и упражнения. Цигулката е един от най-трудните инструменти за овладяване. Смея да твърдя, че докато съм го учила, съм прекарала около 30,000 часа в свирене – 20 години, средно по 4 часа на ден като съм имала дни, в които съм стигала и до 10 часа.

Разбира се успехът включва и подкрепа от правилните хора когато дългогодишния труд и знания срещнат определената възможност за изява.

в родния Пловдив
  • Участвате и в благотворителни концерти. Как решавате на коя кауза да помогнете?

Свирила съм на благотворителни концерти в Америка за набиране на средства за талантливи деца, които нямат финансовата възможност да получат добро образование. На скоро свирих и в България в подкрепа за лечението на детенце, болно от церебрална парализа. Концертът беше много успешен и събра доста средства. Бих свирила за всяка една кауза, в която вярвам и мисля, че мога да бъда от полза.

  • Има ли ден, в който да не сте свирила?

Имала съм цели периоди, в които не съм свирила и съм имала нужда от пълна почивка. Може да е трудно за вярване, но музиката понякога пренасища и натоварва съзнанието, а артистът има нужда от творческа пауза понякога. След това обаче бързо влизам във форма.

Таня Тингарова в роден Пловдив – артЗона Капана
  • В личен план – има ли нещо, което да ви липсва?

Не е тайна, че професията на музикант е свързана с много вълнуващи концерти и пътувания. Може би ми липсва човек, който истински да ме вдъхновява и разбира с всичките особеностите на моята професия.

  • А как продължават изявите ви до края на годината?

Изявите ми ще бъдат предимно в България. Смятам да се концентрирам и над бъдещи клипове снимани тук на родна земя.

Какво по-хубаво за твореца от родното място – Пловдив
  • Покорила сте толкова много сцени имате ли любима?

Голямата. Вярно е, че концертите в тесен кръг от приятели и ценители ми дават много лична и сърдечна емоция, но адреналинът, който получавам когато свиря пред няколко хиляди човека, не може да се сравни с нищо!

  • В колко държави сте имали концерти?

Свирила съм в около 10 държави за по-дълги периоди, но съм посетила над 60 държави с театрално шоу на Бродуей от сцената на най-луксозния круиз в света.

  • Кое е най-нестандартното място, на което сте свирила?

Доста са – хеликоптерна площадка на върха на небостъргач, в Ню Йоркското метро, в палата на шейха на Дубай, в машинното отделение под вода на огромен кораб, над пистата на Формула 1 и къде ли още не…

Таня Тингарова в Дубай
  • В очите на публиката вие сте една млада дама – музикант, която е постигнала всичко. Но за какво мечтаете?

Живеейки толкова години в чужбина, съм успяла да си изградя по-мащабно мислене за живота и кариерата ми на музикант. Мечтая за все по-големи концерти, световни турнета с различни изпълнители и популяризиране на България като успял в сферата си музикант.

  • За кого обичате да свирите?

За всеки, на когото музиката ми му носи емоция и успее да намери частица от себе си в нея. Едно от най-прекрасните усещания е когато от сцената видя как това, което свиря докосва душата и буквално „озарява“ изражението на човека отсреща.

цигуларката в Дубай

След 17 години странство по света, от които 10 в обучение с цигулка в Ню Йорк и Калифорния, Таня Тингарова избра да се завърна в България! Тя засне новия си видеоклип по тема на Game of Thrones сниман на Асенова Крепост и в Родопа планина. Можете да го чуете тук:

Интервюто взе: Димитрина Пандурова

фото: личен архив Таня Тингарова

фотографи: Иван Ерменков, Йордан Йовков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here