Home Църковен календар Успение Богородично е – нека Света Богородица ни закриля!

Успение Богородично е – нека Света Богородица ни закриля!

467
0
SHARE

Десетки миряни ще преспят тази нощ в двора на манастира „Св. Богородица“ в Арбанаси в навечерието на един от най-големите християнски празници – Успение Богородично. Там се намира и известната икона „Света Богородица Троеручица“, която обичайно е поставена в притвора, но на 15 август ще бъде изнесена навън за да може повече хора да се помолят за здраве и благоденствие.

Историята разказва, че малко, след като селото почти изцяло е унищожено от пожар момче, което е пасяло животните си в района, чува женски плач. Като се води по звука той стига до района на изгорения тогава манастир започва да копае и намира известната икона. Това довежда до идеята манастирът да се възстанови отново, а така иконата си остава в него като една от емблемите както на манастира, така и на селото.

Друг център на манастирския духовен живот е Бачковският манастир, където се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Тя се намира в обителта от времето на основаването на манастира, а самото разположение на светата икона е по волята на Божията майка и е свързано с намирането й.

По време на турското господство иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІ в. и донесена в манастира. По-късно иконата изчезва за втори път, но отново била намерена. Тогава един от монасите получил в съня си заръката на Св. Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма. Според едно предание бачковската икона е копие на легендарната икона, нарисувана от ев.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Днешният ден е празничен и за цялата католическа общност. В Германия също се почита като празник на Девата майка. В някои провинции 15 август е официален почивен ден.

заглавно фото: Plovdiv Town

автор: Инфо-Портал Бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here