Home Социален живот Най-добрите страни за пенсиониране в света

Най-добрите страни за пенсиониране в света

2059
0
SHARE

В първата десетка влизат цели шест държави от Европа – кои са те?

  1. Първата позиция неочаквано обаче се заема от Чехия. Страната е класирана на 10-о място в Световния индекс за мира. Като предимство се отчита, че няма специална виза за пенсионери, а и всеки желаещ може да получи гражданство след сравнително кратък период – само след 5 години. За да остане повече от 90 дни в страната, един гражданин, който няма паспорт от друга страна членка на ЕС, трябва да кандидатства за годишна дългосрочна виза. Чехия се подрежда на 67 място по ниво на цените.
Прага, на първо място в класацията на CBNC като място за пенсиониране

2. Второто място в класацията, която  е на американската телевизия CNBC и дава поглед за ситуацията извън САЩ, е за страна, която също няма славата на богата и с висок стандарт на живот – тъкмо напротив. Става дума за Португалия. Тя е трета в класацията за мира и 54-та по ниво на цените.

Слънчевата държава, разположена на Атлантическия океан е изключително популярна сред пенсионерите от северноевропейските страни, но привлича и възрастни хора от САЩ. Тази година Португалия дори е предприела стъпки да облекчи получаването на гражданство от пенсионери от всички краища на света.

много слънце, невероятна природа допълнителен правят Португалия желана

3. Още една европейска държава се подрежда в първите места – в случая на трето място, и това е Словения. Бившата югорепублика се смята и за една от най-процъфтяващите бивши комунистически страни, член на ЕС вече 15 години. По ниво на цените се подрежда на 49-та позиция. За национална валута се използва еврото, а страната е привлекателна и със своите алпийски върхове и разположение – граничи с Австрия и Италия.

малката столица Любляна е притегателен център и за хиляди туристи годишно

4. Северната съседка на САЩ – Канада, е на завидната и без изненади четвърта позиция, като тя е и значително напред в останалите класация – шесто място по сигурност в света, 28-а позиция по цени. За пенсионерите е привлекателна освен заради близостта и до Америка, и заради това че лесно се придобива собственост. Наред с това има лесна процедура за получаване на постоянно гражданство.

5. Австрия присъства често в различни класации. В тази на CNBC е последна в петорката. Неотдавна тя оглави за пореден път класацията за най-безопасната страна. Тя е на четвърто място в Световния индекс за мира за 2019 г. и 24-та в ценовата класация на Numbeo. Страната също така се хвали, че е с второто най-ниско равнище на самоубийства сред всички страни членки на ЕС. Получаването на австрийско гражданство обаче не е лесно, освен ако не е наличен паспорт от друга страна членка на ЕС.

аристократична Виена

6. Нова Зеландия – страна свободна от ядрено оръжие, втора в Световния индекс на мира и 21-ва в списъка на Numbeo за най-скъпите държави по света. Тя попада на шесто място като добър и сравнително лесен избор за пенсиониране.

7. Седмото място е за азиатския град-държава Сингапур. Страната е известна с изключително строгите си закони, които наказват всичко от замърсяване на публичните пространства и дъвченето на дъвка, до пресичането на необозначени за целта места по улицата и изразяването на хомосексуални наклонности.

В републиката няма програма за пенсионни визи. Не само заради високия й стандарт, но получаването на постоянно гражданство също си има цена. Наличието на 1.8 млн. долара, които да се инвестират в местната икономика могат да осигурят постоянно гражданство.

8. След Сингапур мястото е отново за държава от Европа – Дания. Класирана е пето място в Световния индекс за мира и още пет позиции по-нагоре в ценовата класация на световната анализаторска компания Numbeo. CNBC напомня, че кралството е почти постоянно в топ 3 на страните с най-висока степен на щастие сред гражданите, като за тази година тя се е класирала втора – пред нея е съседна Финландия. Разрешение за пребиваване в Дания не се получава лесно. Сред възможностите за лесно получаване на паспорт са – член на друга страна от ЕС, брак с датски гражданин или доказване на „силни връзки с Дания“, каквото и да означава това.

9. Страната на изгряващото слънце е класирана на 9-о място от CNBC. На същата позиция е и в Световния индекс на мира. Япония е известна с почитта си към възрастните хора. Здравеопазването, икономиката, инфраструктурата и сигурността са на високо ниво, което я прави добър избор.

На 10-о място е една малка и студена, но много желана от туристите напоследък страна – Исландия. „Изолирана“ между Северна Америка и Европа тя е известна и с това, че там живеят едни от най-щастливите хора в света. Исландия се класира на първо място в Световния индекс за мира за 2019 г. В класацията на CNBC обаче е на тази позиция заради малката й територия.
Сред изискванията за получаване на разрешение за пребиваване в Исландия са повече човек да докаже доход от минимум 2376 долара на месец, валидно здравно осигуряване, постоянен адрес и чисто криминално досие.

Ето какво показва архива на Инфо-Портал Бг за това как е изглеждала класацията две години назад:


фото: Димитрина Пандурова

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here