Home Анализи Какви промени предстоят в Германия през 2019?

Какви промени предстоят в Германия през 2019?

1036
0
SHARE
Преглед на най-важното направи изданието t-online.de
Дизел - забрана
На първо място се поставят акцент върху забраната на дизеловите автомобили, която заплашва много потребители в редица градове. Досега има забрани за шофиране само на два участъка от пътя в Хамбург. Според списък на ADAC се очаква да бъдат засегнати още притежателите на дизелови коли в Берлин, Бон, Есен, Кьолн и Щутгарт.
 PVC
Опазването на околната среда в частта по-малко опаковки е друга промяна, която влиза в сила от 1 януари 2019 с новия Закон за опаковките. Той има за цел да насърчи рециклирането и предотвратяването на отпадъци, особено пластмасови. Отражението ще бъде за потребителите в по-висока цена за напитките в супермаркетите и павилионите. Досега потребителите заплащаха понякога повече за опаковката, отколкото за напитката. Така например вода от 1.5 л. струва средно около 0.11 цента, а шишето 0.25 цента. Разбира се това е амбалаж, който след това се връща на определени места. Освен това могат да се приемат обратно и металните кенове за бира, както и стъклените бирени бутилки. Не се заплаща депозит за сокове и вино, както и за повечето  нектари, също така за млякото и някои енергийни напитки. Поетапно те също ще преминат към опаковки, които ще се заплащат и съответно връщат. В края на годината, съгласно Закона за опаковките, търговците на дребно  ще трябва също да предоставят ясно видима информация за това дали предлаганите напитки се пълнят в еднократна или повторно използвана опаковка. 
 Нови банкноти
От края на май 2019 потребителите в Европа ще трябва да свикват и с нови банкноти – тогава Европейската централна банка ще пусне в обръщение банкноти от 100 и 200 евро.
Те са оборудвани с нови защитни елементи, които целят да затруднят фалшифицирането. Освен това имат едно предимство – ще бъдат по-малки като размер. Старите банкноти остават валидни.
 Телефония
Телефонните обаждания от вътрешната мрежа към други страни от ЕС следва да станат по-евтини през 2019 г. През ноември Европейският парламент прие нови правила, според които телефонирането от собствена държава към друга страна от ЕС може да струва максимум 0.19 цента на минута, независимо дали се използват мобилни или стационарни телефони. Разходите за SMS са ограничени до максимум 0.06 цента. Въпреки че това бе одобрено от Съвета на ЕС все още официално не е факт, което на практика ще стане през май 2019 година.
 По-дълъг срок за данъчната декларация
Срокът за подаване на данъчните декларации ще бъде до 31 юли вместо края на месец май, както беше до 2018. Удължаването ще е всички, които попълват еднолично документите. Ако се използват услугите на данъчен консултант или сдружение или служба за подпомагане на данъчното облагане, то тогава документите трябва да бъдат представени до 29 февруари 2020 г.
 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here