Home Новини ИНОВАЦИИ – СЛЪНЧЕВИ ПОКРИВИ, ТОПЯЩИ СНЕГА

ИНОВАЦИИ – СЛЪНЧЕВИ ПОКРИВИ, ТОПЯЩИ СНЕГА

423
0
SHARE

Случайно или не през последните години традиционните технологично-могъщи корпорации не попадат толкова често в новините. За сметка на това лицето на Илън Мъск периодично е на първите страници, но не само свързано с електромобили.

Поредната нова сфера за него е строителството. И по-точно производството на енергийно ефективни керемиди. Комбинация, която изглежда изключително логична: вместо да се поставят слънчеви панели на част от покрива, защо целият покрив не бъде енергиен източник?

Предложението на Мъск е покривите да се покриват със специални керемиди, които имат вградени слънчеви клетки. На пръв поглед те не изглеждат по нищо по-различни от обикновените керемиди. Повърхостта се състои от специално стъкло. Под него се намира слънчевата клетка, без този първи слой да причинява загуба на ефективност в събирането на енергия. „Тесла“ гарантира, че тези плочки/керемиди са здрави като стомана и могат да издържат на всякакви сили на природата.
Също така могат да бъдат оборудвани и с отопление, така че да се разтапя снега. Цената им ще бъде по-ниска ($42 на квадратен фут) от цената за традиционните керемиди от теракот, върху които се монтират панели ($50 на квадратен фут).

Този нов продукт е част от концепцията на Тесла да затвори кръга: да се събира слънчева светлина, която се използва от домакинството, но също така да се акумулира в батерия, която да зарежда автомобила Тесла.

Предложението на Илън Мъск е наистина интересно: покриви, произвеждащи електричество, които изглеждат по-добре и са по-здрави от нормалните и предоставят по-добра изолация. Цената на този покрив е примамлива, ако се вземат под внимание разходите за нормален покрив и сумите, които се спестяват от слънчево производство на елетричество.

Разбира се става въпрос отново за мащабна сделка.
Мъск е използвал този нов проект, за да убеди акционерите да одобрят закупуването на най-големия производител на слънчеви панели за покриви “Солар Сити“ в САЩ за 2,26 милиарда долара. Сделката е факт. По този начин в края на 2017 новите керемиди ще са на пазара.

автор: Атанас Тетиков

Източници:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-17/tesla-seals-2-billion-solarcity-deal-set-to-test-musk-s-vision

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here