Home Интересно Златото – най-доходната инвестиция

Златото – най-доходната инвестиция

130
0
SHARE

Пазарите отчитат рекорден ръст – за изминалите 5 години златото е увеличило стойността си с 42%

Според специалистите това е знак, че предстои рецесия в световен план.

Една от основните причини за покачването на цената на благородния метал е търговската война между САЩ и Китай, която се засилва в последните месеци. Отражение оказват както тежките мита на китайските стоки и ответната китайска реакция, така и скандалът с Хуавей. От друга страна Европа също се тресе – ситуацията и неясните въпросителни около Брекзит, както и несигурният паунд също са фактори, които водят до скок на цената.

Експертите на международните пазари напомнят, че английската валута е една от трите основни, в които се котира златото на лондонската метална борса.

Ето и топ 5 на държавите с най-големи златни резерви

  1. САЩ – 8.133 5 тона
  2. Германия – 3.369 7
  3. Италия – 2 451.8
  4. Франция – 2 436
  5. Русия – 2 150.5

Същевременно прави впечатление, че много страни непрекъснато увеличават златните си резерви. Така например Германия още преди 2 години репатрира 674 гона злато, което години наред държеше в трезори в Париж и Ню Йорк.

Златото е предпочитано за инвеститорите в период на икономическа криза, тъй като рискът от загуба е много нисък. Цената му обикновено пада когато икономиката е във възход, тъй като тогава средствата се инвестират в други сфери с по-бърза печалба.

Има 2 вида инвестиция в злато: 

  1. Бижутерско злато като бижутата струват почти двойно спрямо борсовата цената на златото, което е вложено в тях. Влияние за това оказват труда на златаря от една страна и надценката на продавача.
  2. Инвестиционно злато – то е 24-карата (проба 999.9) и с Директива 112/2006 на Европейския съюз и Закона за ДДС е освободено от ДДС, мито и други данъци. Продава се под формата на монети и кюлчета

Още по темата:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here