Home Новини Дългото чакане на Калотина

Дългото чакане на Калотина

395
0
SHARE

Навлизаме в последната седмица, в която хиляди се отправят обратно – от Турция към централна и западна Европа

Средно между 2 и 4 часа понякога отнема преминаването на граничен пропускателен пункт Калотина. Като се добави чакането и на следващата граница – сърбо-унгарската, може да надхвърли 6 часа.

Първата седмица на септември се очаква още по-засилен трафик, тъй като 10 септември е началото на новата учебна година както в германската провинция Бавария, така и на други места в Европа.

Натовареното движение започва още от Свиленград.

Всички, които пътуват просто за удоволствие и развлечение е най-добре да изберат друг период или да се заредят със солидно търпение. Тази година пътят от българската страна е обхдоне и преминава през старото трасе на Сливница, което е павирано. Шофирането е с максимална скорост 20 км./ч. Мярката е заради изграждането на магистралата, чието трасиране едва сега започва – т.е., това изключително неприятно затруднение за всички пътуващи ще продължи по всяка вероятност и догодина.

30 години вече българската страна не може да изгради по-малко от 50 км. магистрален път. За разлика от западната ни съседка.

След преминаването на българо-сръбската граница и навлизането в западната ни съседка има все още един последен участък от около 20-ина километра, който е обходен по стария път. След него обаче сръбската магистрала е напълно завършена. Максималната скорост за движение е 130 км. По сръбските магистрали няма камери за наблюдение, но това не пречи страната да упражянав стриктен контрол. Така например при получаването на билет за магистралата се засича времето, за което един автомобил преминава по отсечката. Ако шофьорът е карал с по-висока скорост, то на него автоматично му се налага и санкция. Мярката е въведена най-вече заради шофьорите от Турция някои, от които преминават с доста висока скорост.

Освен пункт Калотина друга възможност за преминаване от България към западна Европа е и КПП Брегово, което се намира над Видин и е най-западната точка на границата ни със Сърбия и Румъния. До там обаче пътят преминава през Върбишкия проход чието състояние на места е лошо. От Брегово може да се продължи през Румъния към Унгария и съответно Австрия. Пътят до Тимишоара, който е недалеч от унгарската граница е двупосочен и доста натоварен, но пък пътната настилка е добра. Друга опция е след Брегово да се продължи към Белград.

Независимо по кой участък ще пътувате шофирайте внимателно и се заредете с много търпение!

Лек път!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here