Home Консулт „Гражданска отговорност“ вече ще зависи от нарушенията на шофьора

„Гражданска отговорност“ вече ще зависи от нарушенията на шофьора

646
0
SHARE

След като около 10 години в България се обсъждаше въвеждането на тази система, то през 2018 година тя ще бъде внедрена и у нас, поне по думите на Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор.

Подобна практика отдавна е водеща при определянето на застраховката на автомобила на запад, където шофьорите с повече провинения плащат повече, за сметка на тези, които са изрядни водачи без нарушения. Според нововъведението всеки застраховател ще има право да завишава тарифата си с определени стъпки за нарушителите.

Предстои още този месец свързването на базите данни на МВР и застрахователните компании. Това ще позволи на брокерите да имат адекватна информация за санкциите, които са наложени на всеки един шофьор, който иска да сключи полица. Свързването на информационните системи ще премахне и бюрокрацията – застраховка ще може да се сключва само чрез регистрационния номер на колата и талона.

С колко точно ще поскъпне задължителната Гражданска отговорност ще стане ясно след като се изготви и моделът на заплащане. Едно обаче е ясно – България оглавява челната статистика в Европа по тежки пътнотранспортни произшествия с почти 100 смъртни случая на 1 млн. 95 % от произшествията са по вина на шофьорите – употреба на алкохол, неправилно изпреварване, несъобразена скорост.

фото: Ureport.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here