Home Хоби Раиран бисквитен сладкиш

Раиран бисквитен сладкиш

233
0
SHARE

Лятото свърши, а аз все още не съм изразходвала запасите от бисквити, които купих, за да имам под ръка, когато реша да приготвя десерт без печене – заради жегите. 🙂
       Скоро видях в една от кулинарните групи, в които членувам,  рецепта за Раиран сладкиш, но с два цвята тесто и многократно печене и ми хрумна, че би се получило добре и с бисквити. Това ще е поредната рецепта, която ще напиша с бисквити – лесна, вкусна, интересна като идея и подходяща за работещи домакини.   Всъщност рецепта е силно казано, защото всеки може да слепя бисквити с мармалад 🙂 , но все пак ще „нахвърля“ няколко думи за сглобяването на този сладкиш … , но да караме подред.

Необходими продукти:

3 опаковки обикновени бисквити на „Житен дар“  Petit Beurre /опаковка от 120гр./
мармалад за намазване – ползвах домашен шипков мармалад
100 гр. бял шоколад
150 гр. черен шоколад
3 с. л. прясно мляко
1 с. л краве масло

Начин на приготвяне:

1. Сложих в хладилника мармалада, както си е в бурканчето за около 3-4 часа, за да е по-стегнат и да не се разтича при мазане.
2. Приготвих две празни правоъгълни кутии, за да ми е по-лесно да подравнявам бисквитите по стените им /може да използвате и подходяща правоъгълна тавичка/. Застлах ги с достатъчно фолио, за да мога да увия пластовете бисквити от всички страни.
3. Намазах с мармалад и слепих 24 бисквити, като ги редих преди това на 4 купчинки по 6 броя, за да не изтича мармалада от тежестта им и чак тогава ги сглобих и сложих в кутията, както е показано на снимките. Между четирите купчинки от по 6 бисквити –  за слепване използвах отново мармалад. Това е нашият първи пласт. Завих с фолиото и прибрах в хладилника.

4. Същото направих и с втория пласт – отново от 24 бисквити по схемата от горните снимки. Завих с фолио и прибрах в хладилника.

5. Двата пласта сглобих шахматно след 24 часа, като намазах първия пласт с мармалад и върху него сложих втория пласт, така че бисквитите от двата пласта, както писах  вече да са шахматно разположени.
6. Разтопих шоколадите с прясното мляко и маслото в микровълнова печка и облях от всички страни сладкиша.
7. От нужните по рецепта три опаковки бисквити ми останаха няколко бисквитки, които смлях в блендер и поръсих върху шоколада.
8. Върнах в хладилника за още 30-40 минути, нужни за да стегне шоколада.
9. Реже се с широк остър нож.
Приятен апетит!
Снимки и рецепта: Елена Андреева
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here