Home Анализи Герхард Шрьодер – от Газпром до Роснефт

Герхард Шрьодер – от Газпром до Роснефт

215
0
SHARE

Герхард Шрьодер, който бе федерален канцлер на Германия в продължение на 7 години, както и премиер на федералната провинция Долна Саксония 8 години преди това, обяви намерението си да влезе в борда на директорите на „Роснефт“. Той бе номиран от Русия. Намерението му срещна яростното неодобрение на германските политици включително и на канцлера Ангела Меркел. В интервю за в. Билд тя коментира „Смятам, че това, което върши г-н Шрьодер, не е нормално“. П

Ориентацията на политика от Германската социалдемократическа партия към Русия не е нещо ново. Да припомним, че той бе на работа в руския газов концерн Газпром, веднага след като излезе от политическата сцена – решение, което и тогава предизвика сериозен обществен дебат. Според Шрьодер интеграцията на Русия и нейната енергетика в световната икономика, е от голямо значение. Миналата седмица той заяви, че неговата бъдеща работа в „Роснефт“ няма да повлияе на популярността на „Германската Социалдемократическа партия“ сред избирателите.

Акционерите на Роснефт ще гласуват промените в борда в края на септември, като се очаква броят на членовете да се увеличи от 9 на 11.

За Шрьодер е предвиден поста на „независим директор“. Представители на държавата ще са директорът на Роснефт Игор Сечин, консултантът на Кремъл Андрей Белусов и енергийният министър Александър Новак.

Руският петролен концерн се контролира от руската държава, а Сечин е близък сподвижник на руския президент Владимир Путин.

фото: https://criticusnixalsverdruss.wordpress.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here