Home Новини Българската държава отново бе осъдена в Страсбург за колосалната сума от почти...

Българската държава отново бе осъдена в Страсбург за колосалната сума от почти половин млн. евро

332
0
SHARE

Практиката го е доказала – по-лесно е да спечелиш дело в Страсбург, отколкото да получиш справедливост в България.

Европейският съд по правата на човека осъди държавата да плати 462 хиляди евро за нарушение правото на собственост. Делото е известно като „Ченгелян и други срещу България“, а парите се дължат на седем българи, които осъдиха държавата, заради несправедлив отказ на реституция.

Процесът, който на различни инстанции продължи общо 24 години, бе за една от най-хубавите къщи в резерват Старинен Пловдив – Синята къща, известна още и като Павлитовата. Тя е обявена за паметник на културата още през 1949, като през 66-та вече е национализирана. 14 хиляди лева за застроена площ от 480 кв. м. получават собствениците за този имот. През 92-ра наследниците подават иск за връщане на собствеността им, но община Пловдив го отхвърля. Оттогава датира и съдебната сага. Макар че през 2001 г. собствениците получават нотариален акт община Пловдив не изпълнява съдебното решение на Върховния административен съд, като успява да издаде акт за публична общинска собственост. Следва ново дело – във Върховния касационен съд, който отхвърля реституционните претенции. Нещо повече – получава се пълен правен абсурд, според който от една страна жалбоподателите имат решение на ВАС, което ги обявява за собственици, но имат и окончателно решение на ВКС, което е в полза на община Пловдив. След като са изчерпани всички правни възможности в България собствениците се обръщат към съда в Страсбург.

Решението на магистратите от ЕСПЧ гласи, че в срок от 3 месеца наследниците трябва да получат 312 хиляди евро за къщата и 150 хиляди евро за пропуснати ползи.

Сумата щеше да бъде дори още по-голяма, но държавата успя все пак да намали иска като от него бяха приспаднати 180 хиляди евро – средства, които община Пловдив е платила за ремонт на имота.

Адвокати на потърпевшите по делото са Михаил Екимджиев, Катина Бончева и Гинка Черничерска.

фото: Plovdiv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here