Home На световната сцена България на най-големия панаир на книгата

България на най-големия панаир на книгата

345
0
SHARE

Изданието започна днес и ще продължи до неделя – 20 октомври

През първия ден бе представено изданието „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България“ – каталог-антология, издание на „Национален център за книгата“ към НДК.

След това посетителите имаха възможност да се срещнат с писателката Елена Алексиева, автор на романа „Свети Вълк“, носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2019 г.
Програмата на на българския щанд включва още четири представяния. Едно от тях е на предстоящото издание на Софийския международен литературен фестивал на изданието: „1943. Антология за деца“, което е носител на наградата „Златен лъв” за най-добър издателския проект за 2018г.

Освен това са предвидени срещи с авторите Галин Никифоров, Захари Карабашлиев и Ина Вълчанова.

Сред професионалните събития е и представянето на програми, които насърчават и подпомагат превода в България.

В панаира тази година участват и издателствата „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“, които ще представят своите книги и автори на чуждестранни издателства.

Ето и акценти от програмата докрая на панаира:

На 17.10.2019 г. от 13:00 е предвидена среща с писателя Галин Никифоров, автор на романа „Къщата на клоуните“, удостоен с наградата „Елиас Канети“ 2011 г. и романа „Лятото на неудачниците“ – носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2011 г.1

Също през утрешния ден, само че от 14:00 ч. е и срещата с писателя Захари Карабашлиев, автор на романа „Хавра“, удостоен с Националната награда за проза „Христо Г. Данов“ и Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 г.

На 18.10.2019 г. от 13:00 ч. посетителите ще могат да се запознаят с писателката Ина Вълчанова, автор на романа „Остров Крах“ – носител на Европейската награда за литература за 2017 г.

Участието на България във Франкфурт е с подкрепата на Министерството на културата и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света – както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно панаирът е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света.

Панаирът е отворен за външни посетители от тази година през целято време. Причина за тази политика е регистрираният ръст на продажбите на книги на германския пазар през 2018, като организаторите споделят, че искат да подкрепят това положително развитие. Почетен гост на Франкфуртския панаир тази година е Норвегия.

фото: BuB » Forum Bibliothek und Information

източник: https://www.abk.bg/news/view/163

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here