Home Новини Отново експлоатация над българчета в Солун

Отново експлоатация над българчета в Солун

114
0
SHARE

Шокиращите данни бяха представени на Европейския ден за борба с трафика на хора от гръцката неправителствена организация „Арсис“

Съобщава се за 137 деца от България и Албания, предимно момичета.

Върху тях е оказвана както сексуална експлоатация, така и насилие. Някои от децата са принуждавани със заплахи да продават наркотици и цигари.

Същевременно е установено 50 % увеличение на бездомните деца в Солун, подложени на експлоатация. Само за първите 9 месеца на годината са регистрирани 750 бездомни деца, предимно малолетни мигранти, които работят по 15 часа на ден и получават само храна.

Психолози, разговаряли с децата, съобщават, че малолетните се страхуват да посочат имената на хората, които ги принуждават със заплахи да се подлагат на сексуална експлоатация.

Организацията, която се намира в Солун, често оказва помощ и на малтретирани жени. Сред тях също има българки с малки деца. Настаняват ги в защитени места и им оказват необходимата помощ.

За случаите на детска експлоатация са информирани властите и Агенцията по закрила на децата.

Към организацията „Арсис“ има специалисти с български език. Те оказват помощ в рамките на възможностите на организацията, с храна и с дрехи.

За първи път данни за „днешните роби“ както ги нарекоха тогава гръцките медии бяха изнесени през юни месец тази година. Тогава бе представен и доклад, който разкриваше за общо 500 пострадали, сред които 94 деца от България и Албания.

Информацията е на Българското национално радио.

фото: ARSIS NGO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here