Home Предстоящи промени Бристол казва край на дизеловите коли

Бристол казва край на дизеловите коли

57
0
SHARE

Това е първият британски град, който въвежда забраната дизеловите превозни средства да влизат в центъра на града, съобщава BBC.

Според одобрения план на Градския движението на дизелови автомобили, собственост на частни лица, ше бъде забранено в централния район на града между 7:00 и 15:00 ч. Схемата, която трябва да бъде одобрена и от правителството, ще започне да се прилага през 2021 г.

С промените се предвижда по-широка „зона с чист въздух“, в която частните коли ще могат да се движат, но камиони, ванове, автобуси и таксита ще трябва да плащат такси.

Така например микробусите и такситата ще заплащат ежедневна такса в размер на 10.41 евро. Камионите пък ще бъдат таксувани по 116.19 евро, за да влязат в тази зона.

При мотивите за приемането на забраната Общинският съвет на Бристол заяви, че през 2017 г. е бил една от 24-те общини, на които е било разпоредено от правителството да представи план и мерки за това как ще спазва законовите ограничения за азотния диоксид. Местните власти се надяват, че до 2025 г. ще успеят да изпълнят плана за намаляване на замърсяването, отбелязва BBC.

Макар Бристол да е първият град във Великобритания, който ще прилага тази крайна мярка подобни забрани вече са факт в редица европейски градове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here