Home Германия отблизо Митове за Германия

Митове за Германия

307
0
SHARE

Един от най-големите митове е, че в Германия живеят над 7 млн. турско население и под 1 млн. руско. Всъщност цифрите са точно обратно – средно между 2 млн. и 800 хиляди и 3 млн. и половина е турското население, а около 6 млн. са хората от Русия. Навярно ако се добавят и лицата от всички останали бивши съветски републики, то техният брой ще се увеличи вероятно трикратно.

Хитлер не е германец, австриец е, роден е в едно малко градче до границата с Германия – Браунау на Ин.

Най-често срещаното мнение, което се чува за германците е, че са студени хора.

Същевременно обаче те безкрайно обичат домашните животни и се грижат за тях така, както дори други нации не се грижат за ближния. Така например доста често срещана гледка напоследък е възрастни дами, които возят кучета като деца в бебешки колички.

фото: Инфо-портал бг

Друго доказателство за безкрайната отдаденост към животните е, че в страната има специални гробища за домашни любимци. Освен това в магазините има отделен рафт за био-храна за животни, която има голям дял.

30 милиона

това е общият брой на домашните животни в страната. Любимото четироного, което отглеждат в дома си германците е котката – 13 милиона живеят в домакинствата в Германия. След тях идват кучетата – техният брой е 8,6 милиона.

Освен това в домовете си германците отглеждат още зайчета, хамстери и мишки, чийто общ брой е около 5 милиона, риби и птици, чийто брой е 2 милиона.

Тишината

преди години наистина е съществувала строга забрана за пускането например на пералня след 22 часа вечерта, или дори за взимането на душ, тъй като шумът на водата по канализацията може да смути съседа ви. Днес обаче дори и Hausmaisters (в превод домакини) на жилищните сгради не се съобразяват с тези правила и обикновено в следобедните часове косят зелените площи с машини, които са доста шумни.

Точността

официално е установено, че 1/3 от влаковете в Германия закъсняват, същото може да се каже понякога и за официалните срещи. Непрекъснати ремонти има и по мрежата на метрото или както на немски се казва – U-Bahn.

Магистралите не са „измислени“ от Хитлер. Първият двулентов път е Бон-Кьолн и заслугата е на Конрад Аденауер, първият канцлер на Германия.

Повече ли работят германците от българите?

Официалната статистика показва, че в една от провинциите – Бавария, почивните дни в годината са повече, отколкото в България. Най-много са празниците през месец май и декември. Наред с това събота е работен ден, но неделя е почивен ден за почти всички сектори (изключения правят транспорта, медицинските заведения и гастрономията).

На практика няма сливане на почивни дни, но неофициално в много от фирмите и корпорациите е приет т.нар. Brückentag (Brücke – мост) т.е. – ако вторник е празник, то служителите следва да имат Brückentag и за предходния ден – понеделник.

Сферата на услугите

Бюрокрацията е проблем, който Германия не е решила. Ако за Бюрото по трудна звучи някак обяснимо работният ден да е не повече от 4-5 часа, то е трудно да се каже същото за банките в страната, които въпреки че са частни структури дори и там работното време изглежда странно понякога. Някои офиси работят само по половин ден. Вероятно защото много от дейностите са изнесени на автомат – от преводи, до зареждане на сметка, теглене на пари, уедряване на монети, но все пак.

Германската система е гъвкава

Не – тя е консервативна и бюрократична. Така например за да сключиш договор за интернет може да се наложи изчакване до 3 месеца. От същото неудобство се оплака преди няколко години и кореспондентът на Telegraph в Берлин, който в просторна статия разказа за главоболията, свързани с преместването си в града. „След като сме пътували в лъскави влакове и сме отсядали в шикозни хотели по време на ваканциите си, имахме високи очаквания за германската ефективност. Но в сравнение с Великобритания и САЩ обслужването на клиенти в Германия може да е ужасяващо. Отне ми три месеца, за да се свържа с интернет, цяла вечност, когато си журналист. След като един интернет достачaвик загуби формулярите ни, пропуснах две срещи, съпругата ми Меера отиде в конкурентна компания и отказа да си тръгне, докато не получи гаранции, че ще ни свържат.“

Наред с това преустановяването на договорни отношения с някои фирми понякога е толкова трудно, че единствено може да се реши в рамките на съдебен процес.

Съвременната комуникация е на ниво

Мит! Има оператори, на които мрежата е слаба и съответно връзката между абонатите доста затруднена. Наред с това съвременното строителство е с такива материали, които допълнително понижават обхвата в много сгради.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here