Home Новини Безредиците в Хамбург продължават

Безредиците в Хамбург продължават

627
0
SHARE

И тази нощ продължи напрежението във втория по големина град в Германия между полиция и протестиращи. Поводът е срещата на световните лидери, която започна вчера. Все още не е ясен броят на ранените активист. 60 цивилни са постъпили вчера в болницата, в това число и 10-ина, които са пострадали тежко след падане от високи огради при опит да избягат от полицията. Само тази нощ при сблъсъците са пострадали 200 полицаи, когато над 1500 демонстранти са буйствали в града, чупейки витрини на магазини, банкови офиси, ограбвали са супермаркети, а по-късно са подпалили и барикадите си.

Това са основно антиглобалисти – леви екстремисти, които дори са нападали жителите, които са помагали при гасенето на пожарите. Някои от тях са били с метални пръти, камъни, други са носили бутилки със запалителна течност. Те определят „акцията“ си като успех.

 фото: t-online.de

Говорителят на полицията съобщи, че са разполагали с информация, че демонстрантите са подготвяли атаки с коктейл „Молотов“, за това са се намесили и специалните части.

 фото: press24.net

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че приема мирния протест, но не и агресията, която се шири вече дни наред в Хамбург.

Успоредно с това медиите съобщават за акция „Разчистване“ – тя ще се проведе от жителите на града в неделя, когато срещата на лидерите вече ще е приключила.

Читатели на Инфо-Портал БГ споделиха, че в покрайнините на града като цяло е спокойно, но центъра остава блокиран, много институции вчера са били затворени. Някои от нашите сънародници, които живеят в пристанищния град вчера са решили да си останат по домовете.

Ето и част от мненията:

Роси Стефанова – “Не питайте. Просто кошмар Да ви кажа, че днес цял ден не сме мърдали от къщи с малкия не, че някой ни създава проблеми, но от страх. Днес даже не пуснах детето на училище, защото всичко около нас е спряно, улици, градски транспорт,  просто е ужасно. За сега, слава Богу в нашия квартал няма палежи и толкова напрежение, но полиция и хеликоптери има много, защото сме много близо до центъра. Не знам хората как ходят на работа, защото много от институците и училищата днес бяха затворени. Надявам се по- скоро всичко да свършва и да няма тежки последици. Като гледам какво е може и в неделя да е същото. Господ да ни пази!“

Анелия Петрова – „ Да определено интересно преживяване, радвам се че не живеем в засегнатите квартали!“

Златка Георгиева „ Ами гадничко и до някъде си е страшничко, но кой го вълнува за обикновенните хорица!“

Марияна Пенчева „Невероятно, но факт, ще оцелеем някакси!“

Около 100 хиляди души се очаква да се включат в главната протестна акция днес, когато е вторият и последен ден от срещата на Г-20. Тя ще бъде на един от площадите на Хамбург.

фото: diwelt.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here