Home Новини Саарланд и Саксония Анхалт разхлабват мерките

Саарланд и Саксония Анхалт разхлабват мерките

464
0
SHARE

От понеделник и в двете провинции ще могат да се събират до 5 души вече без изискването те да са от едно домакинство.

След като през изтеклата седмица съдът в Саарланд постави свободата на първо място, отменяйки забраната за контакти, от понеделник отпадат и други рестрикции.

Църквите в провинцията вече са отворени. Отварят училищата, висшите училища и университети, музеите, изложбени зали, зоопарковете. От понеделник ще работят фризьорските и козметични салони, както и тези за маникюр и татуси. Към работа се връщат и автошколите.

Седмица по-късно – от 8 май, ще се възстанови достъпът до детските площадки. Забраната за тях про

В останалите 15 провинции новите мерки се очаква да станат ясни едва другата седмица на 6 май. Така малката провинция на практика се оказа най-смела

Отварят всички магазини – т.е. няма да важи изискването до 800 кв.м. Те обаче ще трябва да спазват строги правила и да гарантират, че всеки клиент ще има 20 кв.м. пощ.

Правителството планува от края на месеца да отворят и ресторантите. В момента се изработва как точно ще се случи това и какви ще бъдат правилата.

Населението на южната германска провинция, която граничи с Люксембург и Франция е 1 млн. и 18 хиляди души. Към 29 април броят на заразените с Ковид-19 бе 2581 (към 2 май), новите случаи са едва 15, а общо починалите са 135 души.

Успоредно с това Саксония Анхалт обяви, че от понеделник в провинцията ще бъде разрешено събирането на групи до 5 души дори и да не са от едно домакинство. На територията регистрираните случаи останаха по-малко в сравнение с други райони. Ето защо министър-председателят коментира, че провинцията ще се придържа към федералния план, но ще върви по свой график, облекчавайки поетапно мерките.

Разрешават се също така посещения в домовете за възрастни хора. В Саксония Анхалт са регистрирани 1572 случая с коронавирус, 44 са жертвите (към 2 май).

източници:

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/corona-massnahmen-sachsen-anhalt-lockert-kontaktbeschraenkungen-a-59cbe585-6437-4e0f-bd6d-840097cf9c86

https://www.sol.de/news/update/News-Update,466713/Coronavirus-im-Saarland-Aktuelle-Zahl-der-Infizierten-Toten-und-Geheilten-(29.-April-2020),466705

https://www.sol.de/news/update/News-Update,467156/Corona-im-Saarland-Diese-Lockerungen-gelten-ab-Montag,467207

фото: Schwarzwälder Bote

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here