Home Новини КОЛКО Е ВЕЛИК БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК?

КОЛКО Е ВЕЛИК БЪЛГАРСКИЯТ ВОЙНИК?

120
0
SHARE

Отмина Денят на Българската Армия и като че ли отново бързо изчезна темата за нашата войска днес. Не по време на Балканската Война, когато сме в апогея си. Какво е състоянието ѝ днес?

Екипът на Инфо Портал БГ направи анализ на базата на чуждестранни статистически данни. Къде сме ние? И до колко днес – в новите геополитически условия числеността на една армия е мерило за ефективността й? Особено след „купищата реформи“, които бяха направени в последните над 30 години. И какво е състоянието ни на технологичната мощ? За да бъде адекватен анализът ще сравни данните за някои балкански държави, някои от които се превърнаха в регионални гиганти, а на други им престои да играят важна роля. Ще разгледаме Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Първият интересен показател е брой войници на 1000 души.

Едва ли някой не-експерт ще повярва, но Албания води тази класация с 18 войници на 1000 души население (2,889 милиона 2015 г.). В Гърция (10,82 милиона2015 г.) числото е 13, Турция – (78,67 милиона 2015 г.) – 6,6, Сърбия (7,098 милиона 2015 г.) – 5,4, България (7,178 милиона 2015 г.) – 4,3, Румъния (19,83 милиона) – 3,2. Тък като населението е различно няма смисъл да сравняваме общия брой на готовите за бой, защото числата ще бъдат повлияни от различния брой население. Това, което веднага привлича вниманието е, че Гърция се откроява ясно от всички други. Това не е изненада, защото сред 10-те най-престижни военни академии само гръцката академия във Вари попада в тази класация. Разбира се класациите се променят, но е факт, че макар и натовска държава Гърция поддържа своите многовековни военни традиции.

Изненадата както казахме е Албания! Дали обаче първенството по този показател на тази държава, която обикновено пренебрежително отхвърляме, е само наследство от тоталитарния режим или може би Албания ще заеме ролята на основен играч на западните Балкани? Времето ще покаже!

И пак в контекста на съвременните събития изключително актуална тема е колко се инвестира в армията. Ето какво показва сайтът на ЦРУ по това перо като процент от брутния вътрешен продукт. Данните са за 2015 г. Гърция – 2,5 % от БВП, Турция – 2,1 % от БВП Румъния – 1,4 % от БВП, Сърбия – 1,4 % от БВП, България – 1,2 % от БВП, Албания – 0,85 % от БВП. Според тези данни сме на предпоследно място. Индексът за военна мощ (Power Index) на сайта globalfirepower.com представя интересно сравнение, при което се взима под внимание и технологичното ниво на войските. Също така не е от значение само общото количество оръжие, а разнообразието на оръжията. Ето къде се същите държави сред останалите военни сили на планетата. Турция – на 8-мо място, Гърция – на 28-мо място, Румъния – на 44-то място, България – на 66-то място, Сърбия – на 83-то място Албания – на 92-ро място.

Какво показват тези данни – страната ни еднозначно отстъпва на южните си съседи. Въпросът е оттук нататък каква ще бъде националната стратегия за развитие на българската армия? Въпрос не от вчера – и не от днес!

Предстоят ни интересни времена, през които охраната на държавните граници ще става може би още по-голям приоритет с очакваното засилване на имигрантски вълни както от Близкия Изток, така и от Африка. И трябва да се мисли разумно и стратегически!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here