Home Новини Задължителна ваксинация срещу морбили в Германия?

Задължителна ваксинация срещу морбили в Германия?

219
1
SHARE

Министрите на здравеопазването в две провинции – Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг изискват задължителна ваксинация срещу морбили за малки деца.

Причина за това стана, представените нови данни на Института Роберт Кох, според които степента на ваксинация е в застой. Задължителното ваксиниране обаче си противоречи с Конституцията, където е защитено правото на самоопределение по отношение на физическата неприкосновеност, напомня министърът на здравеопазването в Долна Саксония Карола Рейман (SPD).

Въпреки многобройните образователни кампании, дори 80% от всички деца в Северен Рейн-Вестфалия не са получили първата и втората ваксина срещу морбили до 24-месечна възраст. Така например през 2017 г. над 97% от учениците са получили първата ваксина срещу морбили, но само 92,8% са получили важната втора.

Световната здравна организация препоръчва 95% ваксинация за премахване на морбили. Заболяването се счита за силно заразно и може да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Федералният министър на здравеопазването Йенс Спан (ХДС) поднови искането си за задължителна ваксинация в училищата и детските градини. „Този, който ваксинира, защитава не само себе си, но и общността“, изтъкна той.

Погледнато по региони степента на ваксиниране в Германия е много различна. Докато в Мекленбург-Западна Померания и Бранденбург повече от 95% от учениците са получили и двете ваксини срещу морбили, в Баден-Вюртемберг са само 89%.

През тази година са докладвани само 62 случая на морбили – в сравнение с 43 случая през същия период на 2018 г.

В национален план Институтът Роберт Кох е регистрирал досега 300 случая, като през цялата предходна година броят на заразените е бил 543. „Почти половината от пациентите са млади хора“, каза ръководителят на института Лотар Х. Вилер.

По отношение обаче на задължителна ваксинация становищата сред политиците са двуполюсни. Дори вирусологът Ян Лейдел, който допреди 2 години оглавяваше Роберт Кох институт, изразява резерви. Въпреки че степента на ваксинация трябва да се повиши, надделява мнението, че ваксина не може да се поставя срещу волята на пациентите, тъй като това може да се третира като „законна телесна повреда“.

източник:
https://www.sueddeutsche.de/politik/impfen-impfpflicht-masern-nordrhein-westfalen-baden-wuerttemberg-1.4429390

фото:

Vaaju

1 COMMENT

  1. Март 2020 – задължителна ваксинация срещу морбили | Info-PortalBG

    […] Задължителна ваксинация срещу морбили в Германия? Щамът от морбили е навлязъл в България или от Италия или от Германия SHARE Facebook Twitter […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here