Home Новини BBC – „Eкологичен вандализъм по българското черноморие“

BBC – „Eкологичен вандализъм по българското черноморие“

27
0
SHARE

Медията започва с преглед на събитията още от 12 януари, когато българският музикант и екозащитник Васил Гюров публикува снимки във Facebook със следния пост: „Така изглеждат защитените дюни в къмпинг Смокиня. Много удобно – през януари. Измет“. Постът предизвика недоверие в социалните мрежи. 

„Въпреки, че в България не е ваканционeн сезон, българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието на медиите, което предизвика гневна реакция сред екозащитниците и широката общественост“, допълва още BBC като подсилва с още една, този път официална позиция: 

„Шокирани сме след това, което видяхме“, заяви Тонка Атанасова, ръководител на Инспекцията по околна среда в Бургас. Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм.

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и са защитени съгласно българските закони за опазване на околната среда. Разрушаването на пясъчни дюни е незаконно, дори и да се намират на частна земя.

Снимките дадоха повод на прокурорите и екологичните институции да започнат разследвания, което доведе до ареста на трима мъже. 

Последваха и нови снимки от българското крайбрежие, които показаха как тежка техника работи на плажовете, а те са превърнати в строителни обекти.

„Българското крайбрежие е трансформирано от строителен бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, в който властта е обвинена, че позволява актове на екологичен „вандализъм“, припомня още ББС и сравнява случващото се със събитията през 60-те години в района на Коста Брава в Испания, където се случва същата експлоатация на бреговата ивица.

източник: https://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-47054789?fbclid=IwAR1er69GKy0PIHj48eJhGL-8lR9u1KN1wDwv_7nSAeqG1W1Z7OZVmkkVPpI

фото: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here