Home Новини Рекордно обезщетение от холандската железница за депортации преди повече от 70 г.

Рекордно обезщетение от холандската железница за депортации преди повече от 70 г.

73
0
SHARE

73 години след края на Втората световна война Холандската държавна железопътна компания обяви, че ще изплати 2.2 млн. британски лири на 102 000 евреи. Това са обезщетения на транспортираните с влакове на Nederlandse Spoorwegen (NS) до нацистки лагери на смъртта, съобщава „Гардиън“.

Нидерландската компания предприема тези действия след като беше заплашена от съд. Още през 2005 г. тогавашният директор поднесе извинение за действията на превозвача.

Темата бе отворена от 82-годишния Сало Мюлер, бивш физиотерапевт на футболен клуб „Аякс“, чиито родители са транспортирани с влак от Амстердам до холандския транзитен лагер „Вестерборк“. Оттам те за извозени до „Аушвиц“, където са убити. Самият той е обмислял да съди NS,  но след обявеното решение е променил намеренията си.

Миналата година Мюлер издаде книга в памет на последните думи на майка му след като го е оставила на градина: „Ще се видим довечера и обещай да бъдеш добро момче“.

Този случай не е прецедент. Преди 4 години след натиск от страна на американски политици френската железопътна компания  SNCF се съгласи да плати 40 млн. британски лири на 76 хиляди евреи, които са били депортирани с влакове. От тях едва 3 000 са оцелели.

В Германия пък, в началото на месец ноември тази година, в гр. Мюнстер започна дело срещу 94-годишен мъж, обвинен в съучастничество в масово убийство в нацистки лагер в Полша. Той е бил охрана в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф до полския град Гданск между юни 1942 и септември 1944 г. Искът е от 17 ищци, включително хора от Израел и САЩ.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Translate »