SHARE

В 138 от приблизително 400-те области има сериозно напрежение на имотния пазар,
сочи проучване на частния изследователски институт Prognos

За да се ограничи увеличението на наемите в много градове представителите на агенции за недвижими имоти и наематели изискват мащабно изграждане на нови социални жилища. За това обаче са необходими най-малко 6 млрд. евро годишно, заявява председателят на съюза IG Bau, Робърт Файгер. Според проучване, поръчано от съюза, няколко строителни и жилищни асоциации и Германската асоциация на наемателите, са необходими 80 000 нови социални жилища годишно, което е три пъти повече от последното проучване.

Въпросът предизвика оживена политическа дискусия. Зелените поискаха удвояване на средствата. От друга страна
FDP предупреждава, че социалните жилища не са панацея. Влияние към по-високите строителни и изкупни цени оказва и нарастващото търсене на по-малки апартаменти на пазара. Според данни на Федералната статистическа служба, новите апартаменти са били средно 105 квадратни метра през 2017 г., което е 1/10 по-малко от 2011 г. Причината е, бюджетите имоти стават все по-малки, въпреки че наемите нарастват.

В Мюнхен наемодателите рекламират апартаменти средно за добра цена от 18 евро на квадратен метър. В столицата Берлин имотите се предлагат по-евтино – за около 11,70 евро, сочи платформата Immowelt.

Наемателите в градовете харчат голяма част от доходите си за жилища. Но това не е така навсякъде. Градове като Лайпциг и Есен имотите вървят на нива под средното за страната – 7.60 евро на кв.м.

Според някои изследователи поради увеличаването на наемите на теоретично над 1/3 от всички жители на града имат право на социално жилище.

В допълнение към темата за социалните жилища е и въпросът с „достъпните жилища“, а за да се осигурят те пък са необходими поне 3 милиарда евро годишно, особено в метрополните области.

Според проучването на Prognos земята за строеж е драстично по-скъпа. От 2011 до 2017 г. цените са се удвоили в големите германски градове – и това също е двигател на наемите. Поради високите наеми все повече хора се местят в провинцията. Желаещите да живеят в привлекателните градове като Хамбург, Берлин, Лайпциг, Дюселдорф и Кьолн, обаче, продължават да растат. Въпреки това сред градовете с растеж има и места, чиито околности се свиват, като Бремен, Дюселдорф, Кьолн, Дрезден, Лайпциг, Ерфурт и Йена.

Вече има около 2 милиона свободни апартамента в Германия, но те са в икономически непривлекателни райони. Задачата на местните правителства трябва да бъда насочена и към това да свържат тези територии по-добре с другите райони, така че този потенциал да се използва.

източник:
https://www.sueddeutsche.de/news/wirtschaft/bau-die-forderung-nach-deutlich-mehr-sozialwohnungen-wird-laut-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190509-99-143327

фото:

Göttinger Tageblatt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here