SHARE

Присъдата за Ливиу Драгня е окончателна

Драгня, който е председател на долната камара на парламента, не присъства в съдебната зал . Неговите 24 часа, в които той трябва да се предаде в най-близкия участък за изпълнение на присъдата, вече текат.

Присъдата му бе потвърдена от Върховния касационен съд в Ръмуния и е за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. За Драгня медиите в Румъния твърдят, че е „премиер в  сянка“. Той бе обвинен, че като председател на Окръжния съвет на град Телеорман (в период от 12 години – 2000-2012 г.) и също така като председател на местната организация на Социалдемократическата партия, е принудил ръководителите на Генералната дирекция за социална помощ и за закрила на детето да наемат фиктивно на работа две секретарки, които преди това са работили за неговата партия. Оказва се, че те не са работили и един ден в дирекцията, макар че са имали редовни трудови договори. С това румънската държава е била ощетена със 108 612 леи (или равняващо се над 45 000 лв.).

Делото срещу водещия румънски политик започна преди почти три години. Драгня получи осъдителна присъда още на първа инстанция.

Медиите припомнят и за още една присъда – през 2015 година лидерът на управляващите в Румъния беше осъден условно за изборни нарушения, което му попречи да стане премиера на страната.

Две години по-късно антикорупционният директорат, ръководен от Лаура Кьовеши, започна ново – трето разследване срещу него. Информацията бе подадена от Европейската служба за борба с измамите, а във фокуса става дума за 20 милиона евро, отпуснати от ЕС.

източник:
https://www.euronews.com/2019/05/27/liviu-dragnea-romania-s-most-powerful-politician-sentenced-to-jail-for-corruption

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here