Home Новини 250 евро за отменен полет – толкова отсъди съда в Люксембург

250 евро за отменен полет – толкова отсъди съда в Люксембург

371
1
SHARE

Съдът в Люксембург реши, че авиокомпания „Луфтханза“ трябва да изплати обезщетение от по 250 евро на двама души, чиито полет е бил отменен заради стачка. Това се е случило през октомври 2016 г. когато заради стачка на пилотите е отменен полет от Люксембург към Осло. Пътниците са пренасочени към друг самолет, който обаче закъснява с над 3 часа.
Двама потребители се оплакват първо на авиокомпанията, а след това и на ЕПЦ . Първоначално мрежата на Европейските потребителски центрове не успява да постигне с авиокомпанията доброволно извънсъдебно решение на спора. Жалбоподателите обаче не се отказват и подават жалба в съда, като използват Европейската процедура за искове с малък материален интерес.

За последните месеци това е второто поредно решение, като според магистратите не са приели мотива на авиопревозвача, че стачката се приема за „извънредни обстоятелства“.
Според Регламент 261 стачките на персонала на авиопревозвачите се смятаха за „извънредна ситуация“, а това автоматично освобождаваше компаниите да изплащат обезщетение.

От Европейския потребителски център определят днешното решение като такова със „знаков ефект“.
Ето и още от съобщението:

Люксембургският съд счита, че обявената стачка, за която работодателят-авиокомпания е уведомен, не е извънредно обстоятелство според Регламент EC/261/2004 (отказан достъп до борда на самолета, отменени полети и големи закъснения). Поради това авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били засегнати от отмяната на полета, съответно закъснението на другия полет. Решението на съда в Люксембург се основава на решението на Европейския съд от април 2018 г., който се произнесе, че спонтанната стачка на авиокомпанията TUIfly също не може да се квалифицира като извънредно обстоятелство.

Дълъг дебат

В момента юристите в Европа се питат дали авиокомпаниите трябва да плащат компенсация или не. С това решение имаме отговор за Люксембург и се надяваме, че то ще има знаков ефект и върху други европейски юрисдикции, коментира Карин Базенах, директор на ЕПЦ Люксембург.

Дали стачката представлява извънредно обстоятелство или не, е обект на дългогодишен правен дебат. Двете съдебни решения обаче дават допълнителен коз в ръцете на пътниците, добави Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

Ако имате проблеми със закъснял или отменен полет, включително и при стачка, може да се обърнете към ЕПЦ България за безплатна помощ и съвети – последвайте линка тук: ecc.bg
информация и фото: ecc.bg

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here