Home На световната сцена 17 медала за български ученици от Олимпиада в Сингапур

17 медала за български ученици от Олимпиада в Сингапур

452
1
SHARE

България беше представена от 15 деца от София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Габрово, Варна и Добрич. Всички се върнаха с медали не само от индивидуалните състезания, но и от отборните групи. Така те заслужиха – 6 златни, 2 сребърни, 9 бронзови медали и две купи.

Камен Събев – 145 ОУ “Симеон Радев“ – София – злато

Рая Шикова – ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово – злато

Константин Георгиев – МГ „Баба Тонка“ – Русе – злато

Маргулан Исмолдаев – МГ „ д-р Петър Берон“ – Варна – злато

Мирослав Минчев – ПМГ „Гео Милев“ – Стара Загора – злато

Йордан Петков – МГ „Баба Тонка“ – Русе – злато

Ясен Ренчев – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово – сребро

Йоан Димитров – СУ „Петко Р. Славейков“ – Добрич – бронз

Никола Гюлев – СУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив – бронз

Петър Стаменов – СУ „Патриарх Евтимий“ – Пловдив – бронз

Станислав Григоров – МГ „Баба Тонка“ – Русе – бронз

Теодор Танков – ПМГ „Гео Милев“ – Стара Загора – бронз

Габриева Чавгова – МГ „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив – бронз

Йоана Станева –  ОУ „Екзарх Антим I“ – Пловдив – бронз

Йоана Илчева – СУ „Патриарх Евтимий“ – Пловдив –  бронз

Математическото състезание – Singapore International Math Olympiad (SIMOC)е за ученици от 2 до 10-ти клас. Общо 1200 деца деца от 20 държави се включиха в него.

Официалният сайт –  http://simoc.sg/

Международната олимпиада цели не само проверка на индивидуалните  математически способности, но също и стимулиране на работата в екип чрез отборни математически състезания – игри и логически пъзели. Отборите се сформират на случаен принцип и в тях са включени деца от различни държави и класове (по 3-ма участника в отбор).  Продължителността на  индивидуалното състезание е 90 минути, а задачите са  25.

На децата до 4 клас се представя превод на български език, но след 5 клас са необходими освен математически знания и добър английски език. В азиатските страни английският език е общо взето като втори майчин език, докато за българчетата това не е така и въпреки това нашите децата се представиха блестящо и направиха страхотен триумф.

В Пловдив 4-ма от медалистите се готвят в „Академия 21 век“. Това са:

Йоана Станева от ОУ „Екзарх Антим I“ – 4 клас и  Никола Гюлев от СУ „Паисий Хилендарски“ – 4 клас,  Петър Стаменов- 6 клас в СУ „Патриарх Евтимий“ и 7-класничката Габриела Чавгова от Математическата гимназия.

В Академия 21 век в момента тече интензивна подготовка и за следващото азиатско състезание AIMO 2017, Малайзия, което ще се проведе от 2 до 6 август в Куала Лумпур. Задачите отново ще бъдат на английски език.

Част от децата, участващи в SIMOC 2017г., са получили финансова подкрепа от общините, например стипендии. Специално за Пловдив има входирани молби, но все още няма отпуснати суми.

Успех на учениците на следващото състезание, което е съвсем скоро – 2 август, Куала Лумпур!

фото: Елена Андреева

1 COMMENT

  1. […] 17 медала за български ученици от Олимпиада в Сингапур Отново златни медали за златните ни момичета Станка Златева в Залата на славата Бронзов медал от световното по волейбол Мария Гроздева отново завоюва победа Антъни Иванов – новата българска спортна надежда […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here