Home Да пътешестваме Колмар – една разходка в средновековието и не само

Колмар – една разходка в средновековието и не само

2793
5
SHARE

През 1931 г. френският писател Жорж Дюамел пише: „Колмар е най-красивият град в света“!

Вероятно днес не малко градове биха били съперници на едно подобно твърдение, но очарованието но това градче, разположено в близост до германската граница, в провинция Елзас, е повече от магично.

Колмар е един лабиринт от старинни павирани улички с дървени къщи на стотици години.

Наричат го La Petite Venise „малката Венеция на Франция“, някои от улиците са речни канали, по които можете да се разходите с гондола само срещу 6 евро на човек, а за децата дори е безплатно.

  

Каналите тук не са толкова големи, но те са свързани с река Ил и р. Рейн.

Също така е известен с името „Столица на елзаските вина“, тъй като е едно от най-слънчевите и сухи места във Франция. Вероятно тук могат да се видят всички цветове на дъгата, майсторски отразени в къщите. Живописни старинни улички, къщи като от приказките.

Освен от пъстротата ще бъдете очаровани и от добросърдечността на хората, които ще ви посрещнат с френски поздрав, но бързо ще „превключат“ поне на още два езика, в случай, че им отговорите на английски, немски или дори италиански.

Колмар започва да се развива с много бързи темпове още през Средновековието и Ренесанса, като е съхранен в този си автентичен вид и до днес, когато за свой град са го избрали около 70 хиляди души.

Историята на Колмар датира още от 9 век – в архитектурните забележителности се преплитат готически и римски елементи. Автентично запазените през вековете и все още обитаеми къщи, са в изобилие. Една от тях е на Фредерик Огюст Бартолди – създателят на Статуята на свободата в Ню Йорк. В централната част на града се намира и готическата катедрала „Свети Мартин“ и Доминиканската църква.

Градът е столица на редица френски фестивали. В разгара на лятото – през месец юли, тук се провежда Колмарски международен фестивал на класическата музика.

Празникът на елзаското вино е през месец август, когато присъстват стотици винари, а посетителите са около четвърт милион.

Ако сте почитатели на джаза, то септември е вашият месец, защото тогава се провежда джазфестивал. Октомври културните прояви продължават с Колмарския кинофестивал. А ако  все още не сте планували коледните празници, бихте могли да дойдете през декември – базарът продължава 6 седмици.

Музеят на играчките и Природно-историческия музей – са местата, които можете да посетите ако имате все още сили. А ако сте в състояние да „поемате“ още изкуство то тогава задължително място в обиколката е и Художественият музей, където има творби на Пикасо и Реноар.

Колмар е пленяващ! Колмар е магичен! Колмар е от онези места, на които ще ви се иска да се връщате отново и отново, и отново! Впрочем цялата област Елзас отговаря на тези описания!

авторски текст и снимки: Димитрина Пандурова

Още в рубриката:

Венеция – La Serenissima* – не само за пътешественика

Тропическото бижу на Германия – остров Майнау

Най-дългият замък в света – запознайте се!

Магията Малта

5 COMMENTS

  1. Кой е "Принцът от приказките" и какво му дължи Бавария? - Info-PortalBG

    […] Колмар – една разходка в средновековието и не само […]

  2. Клагенфурт – австрийска приказка със словенски привкус | Info-PortalBG

    […] Колмар – една разходка в средновековието и не само […]

  3. Четири дни в Австрия и Бавария 2 – поредица | Info-PortalBG

    […] Колмар – една разходка в средновековието и не само […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here