Home Новини Частичен достъп до Шенген за България и Румъния

Частичен достъп до Шенген за България и Румъния

1037
0
SHARE

ЕП подкрепи предложението на Съвета на ЕС България и Румъния да получат частичен достъп до визовата база данни на Шенгенската информационна система. Това на практика означава, че двете държави ще могат да проверяват информация във визовата система, но за жалост не означава, че сме част от зоната.

Да припомним, че още преди 6 години – през 2011, Съветът на ЕС прие заключението, че България и Румъния, които вървяха заедно в преговорния процес по присъединяване към ЕС, са изпълнили всички условия, за да бъдат част от Шенген. За да бъдем обаче част от пространството е необходима пълна подкрепа в Евросъвета.

В средата на септември председателят на ЕК Жан-Клод-Юнкер поиска бързо присъединяване за нас и северната ни съседка към Шенген, но не и за еврозоната, макар че България е заявила желание за присъединяване и към банковия съюз.

Защо е важно приемането ни в Шенген – така ще отпадне изцяло гранично-контролния пропускателен режим.

Към този момент част от Шенгенската зона са общо 25 държави. Макар че Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн не са членове на ЕС, те също прилагат правилата на Шенген. Шенгенското пространство обхваща 400 млн. души.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here