Home Новини Терористите в Барселона са готвели да взривят 120 газови бутилки

Терористите в Барселона са готвели да взривят 120 газови бутилки

339
0
SHARE

В световноизвестната катедрала „Саграда фамилия“ бе отслужена меса в памет на жертвите от атентатите в Барселона, на която присъстваха кралят на Испания със съпругата си, премиерът на страната, кметът на Барселона и много граждани.

В района на църковния храм бяха взети и извънредни мерки за сигурност.

Малко по-рано стана ясно, че една от целите на джихадистите като символ не само на Барселона, но и на цяла Испания, е била именно Саграда фамилия. Целта е била да заложат експлозиви до катедралата и бул. Рамбла.

Третата им цел не е потвърдена, но се предполага, че е градското пристанище. Смята се, че плановете им са осуетени от взрива в предполагаемото скривалище на терористите – къщата в Алканар.

След като тя избухва те сменят тактиката и извършват нападението с микробус.

Разследването до момента показва, че организацията е била от 12 терористи. Четирима са арестувани, петима бяха ликвидирани при втората атака в Камбрилс. При взрива в Алканар са загинали между двама и трима.

В Алканар полицията издирва трима заподозрени, като все още не е потвърдена самоличността на някои от убитите. Никой от тях обаче не е бил разследван за връзки с терористични организации.

Самото нападение сред хората е извършено от 22 годишния Юнес Абу Якуб, който живее в Рипол. Засега версията на полицията е, че след атаката той е откраднал друг автомобил, с който е избягал, като е убил шофьора му. Трупът на испанеца е намерен в петък.

Наред с това при обиски в Барселона бяха намерени над 120 газови бутилки, които са били предназначени за атентати.  С тях те са планували да направят няколко нападения с коли.

При атаката в петък на един от най-оживената туристическа и пешеходна зона бяха убити 14 души, 130 ранени, от които все още 50 души са в болница.

Също днес стана ясно, че 7-годишният Джулиан, който полицията издирваше, за жалост е една от жертвите на петъчната атака.

фото: http://www.focus.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here