Home Новини „Такса задръстване“ и за бг посолството в Лондон

„Такса задръстване“ и за бг посолството в Лондон

146
0
SHARE

Близо 1 млн. 770 хиляди лева дължи България на фирма Transport For London за „такса задръстване“. Тя се плаща на всяко влизане в центъра на столицата, като съществува вече 14 години. Сумата е само до месец септември, а вероятно до нова година ще се увеличи още.

Оказва се, че България не е единствен длъжник в списъка на дипломатическите мисии. Даже напротив – ние сме сред скромните длъжници с по-малко от милион неплатени такси в британска валута. На първо място са САЩ, които имат да дават почти 12 млн. паунда, след тях са Япония с близо 8 млн. паунда и Нигерия с над 6 660 млн. английски лири.

Задълженията на всички посолства възлизат на 109 млн. британски паунда, които оказва се, че е съмнително дали кралството ще си получи, тъй като дипломатическата практика била да не се плаща, съобщава в. Дневник, който е направил официално запитване до българското МВнР.

Има обаче и съвестни посолства като Македония, Туркменистан и Панама, които дължат около 130 паунда.

Ще си получи ли някога кметството в Лондон парите?

Казусът е с давност 2005 г., когато САЩ спират да плащат, позовавайки се на Виенската конвенция, според която дипломатическите мисии са освободени от данъци. Според властите в Лондон обаче това е такса, а не данък.

фото: bbc.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here