Home Новини Сръбската магистрала е напълно завършена

Сръбската магистрала е напълно завършена

67
0
SHARE

„Мисия Коридор N 10 е завършена“, така сръбският министър на строителството Зорана Михайлович коментира това веднага след като посети и последния участък на източното разклонение на магистралата, водещо до България.

Трасето ще бъде пуснато изцяло утре, а на церемонията е поканен и самият български премиер, който за жалост не може да се похвали със същото, тъй като българската магистрала, макар и в пъти по къса все още е пълен мираж.

Сега от Белград до границата с Българя при Цариброд, ще се стига за по-малко от 3 часа.

Последното сръбско трасе бе с дължина почти 87 км. През него преминава и 700-метров тунел като по този начин се заобикаля един от най-трудните и опасни участъци по пътя към Ниш – през дефилето на река Нишава. По същия участък има общо 87 моста, 5 тунела, положен е 780 хиляди тона асфалт, а общата стойност на строителството възлиза на около 476 млн. евро.

Отварянето на магистралата закъсня с около 2 години от първоначално предвидения срок именно заради трудността на терена, по който на места има и свлачища.

На територията на България „Коридор N 10“ продължава чрез пътната артерия I-8, включваща ГКП Калотина-Драгоман-Сливница с дължина малко по-малко от 31 км. Планирано е този така кратък участък да бъде завършен едва в края на 2021 г.

фото: Инфо-портал бг


        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here