Home Новини След вота за независимост в Каталуня

След вота за независимост в Каталуня

181
0
SHARE

Над 890 души са ранени, почти всички са получили медицинска помощ, 4-има със сериозни наранявания, но са в стабилно състояниеq съобщават местните здравни служби. Пострадали са и 33-ма служители на реда, по информация на испанското вътрешно министерство.

Според каталунските власти 90 % от гласувалите са посочили опцията за отделяне от Испания, въпреки че проучвания на нагласите показваха подкрепа от около 40 на 100 в полза на отцепването. Според местното правителство в допитването вчера са участвали 2.26 млн. души от имащите близо 5.4 млн. право на глас.

Властите в Мадрид се опитаха да предотвратят гласуването като изпратиха полицаи от различни части на Испания, включително Националния полицейски корпус и Гражданската гвардия.

РЕАКЦИИТЕ

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон призова ЕС да вземе отношение, акцентирайки върху нарушените човешки права от страна на испанската полиция.

 фото: Sputnik International

Отговорът на Европейската комисия бе категоричен – референдумът е незаконен, това е вътрешен за Испания проблем.

„Съгласно испанската конституция вчерашният вот в Каталуня не е законен.

За Европейската комисия, както няколко пъти заяви нейният председател Жан-Клод Юнкер, това е вътрешен въпрос на Испания, който трябва да бъде разрешен в рамките на конституционния ред в Испания. Ако референдумът беше организиран съгласно испанската конституция, това би означавало, че напускащата територия ще се окаже извън Европейския съюз.

Отвъд чисто правните аспекти на този въпрос комисията вярва, че сме във времена на единство и стабилност, а не на разделение и раздробяване.“, се казва в съобщението разпространено днес.

След този отговор Пучдемон призова за международно посредничество, тъй като според него „това не е чисто вътрешен проблем“. Той поиска отговор от премиера на Испания Мариано Рахой дали е съгласен бъдещето на автономния район да се обсъжда под егидата на ЕС.

Съд за насилниците

Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че виновните за насилието ще бъдат дадени под съд и призова националната полиция да се оттегли от Каталуня. Според него вотът е валиден, което означава „ние ще го приложим“.

Реакция имаше и от страна на Върховния комисарят на ООН за правата на човека – те призоваха испанските власти да търсят диалог и безпристрастно да разследват насилието.

Германската преса – в. „Велт“

„Първи октомври е един тъжен ден за Испания. Каталунците и испанското правителство бяха обсебени от нелепа конфронтация. Един абсурден, безсмислен референдум трови страната… Едни го очакваха с нетърпение, други се страхуваха, а някои дори предупреждаваха за опасност от избухване на нова гражданска война. Само испанското правителство ден след ден уверяваше, че няма да има никакъв референдум.
На 1 октомври не беше излъчен победител. Имаше само губещ – консервативното правителство на испанския министър-председател Мариано Рахой, което мобилизира толкова много полицейски сили, като че ли в Каталуния живеят само хулигани и размирници и като че ли защитата на конституцията е по-важна от защитата на хората, се казва в коментара на немския вестник.
Този абсурден референдум няма никаква валидност, в него няма ни най-малко основание за обявяване на свободна република Каталуня. Това, че ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон не отмени гласуването предвид кървавите сблъсъци, а го отпразнува като знак за смелостта на каталунците, е още едно доказателство за загубата на чувство за реализъм“, пише още „Велт“.

Испанската преса 

В. „Паис“ вижда във вчерашните събития пълен провал за страната, за съдбата на демокрацията и стабилността, както и за бъдещето на системата за съвместно съществуване. Всекидневникът осъжда и „ксенофобската арогантност“ на Карлес Пучдемон и „пълната неспособност на испанския премиер да се справи с проблема“.

След референдума – стачка във вторник

За организиране на обща стачка в цялата област призоваха каталунски асоциации и синдикати.

фото: Sputnik International

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here