Home Социален живот Здраве Радиационни гъби в Бавария

Радиационни гъби в Бавария

703
0
SHARE

33 години след аварията в Чернобил все още някои гъби са със съдържание на радиоактивни вещества

Информацията през седмицата съобщи както в. Билд, така и Сюддойтче цайтунг. Най-високите нива на радиоезий са открити в горските територии Donaumoos, югозападно от Инголщат и в района на Berchtesgadener (районът, в който в миналото се е намирала хижата на Хитлер – Орлово гнездо, както и едно от най-красивите езера – Кьонигзее). Заразени гъби има и в района на Mittenwald, което се намира в близост до световноизвестния зимен курорт Гармиш-Партенкирхен.

районът на Митенвалд, до границата с Австрия

Бавария е един от най-засегнатите в миналото региони. Както припомнят немските издания над тези райони е имало гръмотевични бури веднага след ядрената катастрофа, а по този начин радиоактивният цезий от валежите може да се задържи в горските почви за по-дълго време, отколкото на обработваема земя и се абсорбира от някои видове гъби от по-дълбоки почвени слоеве.

районът около Берхтсгаден

Видовете гъби, съдържащи радиоактивното вещество са: седефена гъба, жълта рогачка и канеленоседефена манатарка. Това съобщават от Германската федерална служба за радиационна защита. По тази причина призивът е към берачите да избягват най-засегнатите от радиацията райони, когато събират гъби.

Гъбите, които се продават в магазините са безвредни, категорични са от службата, изследваща замърсяванията.

Седефената гъба расте в иглолистни и широколистни гори. Може да се намери от юли до октомври.

Жълтата рогачка, наричана още Овчи крак, също се среща в иглолистни и широколистни гори. Сезонът й е от юни до октомври, като се консумира след продължително готвене, за да се премахне горчивият й вкус.

Аварията в Чернобил, Украйна се смята за по-тежка дори и от ядрената катастрофа във Фукушима, Япония. Това е най-тежката катастрофа в цивилното използване на ядрената енергия. По време на Super GAU в нощта на 26 април 1986 г., в блок 4 на атомната електроцентрала е имало срив и огромна експлозия. При бедствието са изпуснати няколко тона радиоактивни материали. Радиоактивен облак се издигна на километър и половина и се премества в голяма част от Западна Европа.

фото: Димитрина Пандурова

източник: https://www.bild.de/regional/muenchen/muenchen-aktuell/tschernobyl-katastrophe-pilze-in-bayern-immer-noch-radioaktiv-belastet-65234338.bild.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here