Home Без категория Първият паметник на Левски в Канада

Първият паметник на Левски в Канада

208
0
SHARE

Торонто – това ще бъде първият канадски град, който ще изгради паметник на Апостола на свободата Васил Левски. До сега имаше само барелеф в сградата на посолството на България. Новият монумент ще бъде в двора на Българската православна църква „Свети Димитър“ в Брамптън. Издигането му е по инициатива на 90-годишния Игнат Канев (родом от Горно Абланово, Русе, почетен консул на България, строителен магнат и филантор, който още 50-те години емигрира в Канада) и черковното настоятелство.

Генералното консулство на България в Торонто също подкрепя и ще съдейства за издигането на паметника.

Игнат Канев, снимка Уикипедия

Първата копка е насрочена за 16 юли тази година, два дни по-късно ще отбележим и 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев.

По данни на електронната енциклопедия Уикипедия по света има 23 паметника на Левски – в Аржентина, Куба, САЩ, Белгия, Гърция, Кипър, Молдова, Македония, Румъния, Сърбия, Украйна, Франция и Япония.

В читателска медийна анкета преди няколко години обаче бяха преброени над 100 монумента в памет на Апостола по света и у нас. Част от тях се намират в българските посолства, но има и такива, които са поставени в централните паркове на градове, в училища, културни домове и хотели. По неофициални данни – най-високият от тях е 14 метра и е в Ловеч. Най-старият паметник е този в центъра на София – мястото където е бил обесен. Статуята в Куба е една от първите зад граница. Тя е дело на български работници, които я издигат със собствени сили и средства в двора на завода, в който раотят през 1981 г.

Преди 5 години сдружение „Аз обичам България“ започна инициатива за издигането на 133-метров паметник на Васил Левски до границата ни с Турция. Идеята обаче остана само амбиция, която не успя да се реализира.

фого: БНР

автор: Димитрина Пандурова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here