Home Социален живот Здраве Първа жертва на коронавирус в България

Първа жертва на коронавирус в България

115
0
SHARE

Това е 66-годишна пациентка, приета вчера в Пирогов

Според властите жената е била с хроничен сърдечен проблем и прекарана операция. Постъпила е в болницата с тежк двустранна пневмония. Въпреки оказаната медицинска помощ лекарите не успяват да я спасят.

Починалата, заедно със съпруга й – 74-годишен, са първите потвърдени случаи на коронавирус в София. Състоянието на мъжа е тежко, но не е критично, съобщават от Пирогов.

Около 90 души са били в контакт с двамата болни. Предстои да се изследват проби от тях.

Днес стана ясно, че в Италия броят на жертвите продължава да расте и само за ден са регистрирани нови 196 починали, следствие на усложнения от вируса. Общият брой смъртни случаи в страната вече са 827, от които огромна част са концентрирани в района Ломбардия – 617.
Заразените са с над 2000 повече и са достигнали 12 464, като отново 1489 от новите случаи са в Ломбардия.

Милански екип от учени са на мнение, че епидемията в страната може да е дошла от Германия, а не директно от Китай, както предполагаха колегите им първоначално. Още не е открит т.нар. нулев пациент, от който е тръгнало всичко до обявяването на първия заразен на 21 февруари.

„Най-вероятно става дума за човек, заразен в Мюнхен между 19 и 22 януари“, коментира Масимо Гали, ръководител на университетска изследователска група в миланската болница „Сако“. Според него германският пациент се е заразил след контакт с някой, дошъл от Шанхай.

Във Франция заразените вече са 2300, а увеличението на смъртните случаи с почти 50 % – до 48. Предстои налагането на нови ограничения. Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че вероятно 70 % от населението ще се зарази.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here