Home Новини По-малко бюрокрация за гражданите на ЕС – отпада заверката на документи

По-малко бюрокрация за гражданите на ЕС – отпада заверката на документи

2226
0
SHARE

Това става възможно с прилагането на нови правила, с които се намаляват разходите и формалностите за гражданите, които живеят извън родните си държави.

Как беше досега?

Всички граждани, които се преместват да живеят в друга държава в рамките на ЕС, трябваше да заверяват издадените им официални документи, за да се докаже тяхната истинност и автентичност (акт за раждане, брачно свидетелство, свидетелство за съдимост или смъртен акт). Тези документи вече ще бъдат приемани като автентични от органите в останалите държави-членки.

Промяната ще засегне около 17 млн. граждани на ЕС.

С новия регламент вече няма да се изисква такава заверка при представянето на официални документи, които са издадени в държава от ЕС. Съответно според новите правила вече няма да се изисква и превод от заклет преводач на същите документи.

За да се предотвратят потенциални измами се предвиждат определени гаранции. Ако автентичността на представения в определена институция документ се стори съмнителна на съответния служител, то той ще може да направи проверка в издалия го орган в съответната държава посредством съществуваща специална платформа – Информационна система за вътрешния пазар. Това е една голяма крачка към намаляване на бюрокрацията в ЕС.

фото:
Democracy Without Borders

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here