Home Новини Отровен и осъдени

Отровен и осъдени

Съдът на ЕС осъди България заради лошия въздух

26
0
SHARE

Още преди 10 години, когато България бе приета в ЕС, оглави редица негативни класации, една от които е за най-мръсен въздух. Стигна се дори до дело, което бе заведено през 2015 г., от Европейската комисия с надеждата, че властите ще вземат мерки. Промяна нямаше и по тази причина се стигна до днешното решение на съда. Все още няма наложена глоба, тъй като по процедура първо се установява неизпълнение на задълженията по договора. Ако след повторно сезиране отново се стигне до заключение, че България не се съобразява със съдебното решение, ще последва и финансова санкция.
Добрата новина е, че България е изготвила планове за подобряване на качеството на въздуха, но не е предприела всички необходими мерки, за да преустанови постоянното превишаване на пределно допустимите стойности. В челната тройка с най-замърсен въздух са София, Пловдив и Варна, като причините за това са транспорта, промишлеността и проблемът с твърдото гориво.
Според изследване на Международната енергийна агенция за енергийно и въздушно замърсяване, България е на 4-то място в света по смъртност именно заради мръсния въздух. В началато на тази година в София бе констатирано 5 пъти превишение на фините прахови частици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here