Home Новини Най-бедната страна в ЕС се стяга да влезе в клуба на богатите

Най-бедната страна в ЕС се стяга да влезе в клуба на богатите

87
0
SHARE

5.5 млн.лв. гласува правителството за да финансира опитите на страната да влезе в т.нар. клуб на най-богатите държави или Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В момента част от клуба, чиято централа е ситуирана в Париж, са 36 държави, сред които освен най-развитите има и такива с развиващи икономики като Турция, Чили и Мексико. Членове на организацията са и държави от бившия източен блок като Словакия, Словения, Полша, Унгария и Чехия, както и някои от прибалтийските републики.

Сред целите на ОИСР са сътрудничество при намирането на решения на икономически и социални проблеми, също така проблеми в областта на образованието и околната среда. Приемането на една страна в тази организация води до повишване на доверието в нея, тъй като членството в ОИСР е своеобразен еталон за спазването на високи международни стандарти.

България вече 11 години опитва да влезе в организацията, като първоначалната идея за това бе на министъра на външните работи през 2007 – Соломон Паси. Оттогава е подадена и молба за членство, но до момента без сериозен резултат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here